γαλλική γλώσσα και αλφάβητο


A a

B b

C c

D e

E e
  
α μπε τσε ντε ε
F f G g H h I i J j
εφ ζε ας ι ζι
K k L l M m N n O o
κα ελ εμ εν ο
P p Q q R r S s T t
πε κιού εγ ες τε
U u V v W w X x Y y
ιού βε ντούμπλεβε ιξ ιγκγέκ
Z z
ζεντ
















Πόσα γράμματα έχει.
Το γαλλικό αλφάβητο βασίζεται στο λατινικό και αποτελείται από 26 γράμματα.Παλιότερα είχε 25.

Δύο από τα γράμματά του ,τα w και k χρησιμοποιούνται κυρίως για λέξεις ξενικής προέλευσης.

διακριτικά σημεία και συμπλέγματα
Επιπλέον υπάρχουν πέντε διακριτικά σημεία και δύο συμπλέγματα. Τα πέντε διακριτικά σημεία είναι: 
  • η οξεία ( ´ )
  • η βαρεία  ( ` )
  • η περισπωμένη  ( ˆ )
  • τα διαλυτικά (tréma στα γαλλικά)  ( ¨ ) 
  • και η υπογεγραμμένη  ( ¸ ) , η λεγόμενη cedilla, στο γράμμα ç (σ) για να ξεχωρίζει από το c που προφέρεται ως κ.
Τα δύο συμπλέγματα φωνηέντων:
  • το Œ =o+e
  • και το Æ=a+e 

 

γράμμα
όνομα
όνομα (IPA)
διακριτικά και λιγατούρες
A
a
/a/
Àà, Ââ, Ææ
B
/be/
C
/se/
Çç
D
/de/
E
e
/ə/
Éé, Èè, Êê, Ëë
F
effe
/ɛf/
G
/ʒe/
H
ache
/aʃ/
I
i
/i/
Îî, Ïï
J
ji
/ʒi/
K
ka
/ka/
L
elle
/ɛl/
M
emme
/ɛm/
N
enne
/ɛn/
O
o
/o/
Ôô, Œœ
P
/pe/
Q
qu
/ky/
R
erre
/ɛʁ/
S
esse
/ɛs/
T
/te/
U
u
/y/
Ùù, Ûû, Üü
V
/ve/
W
double vé
/dubləve/
X
ixe
/iks/
Y
i grec
/iɡʁɛk/
Ÿÿ
Z
zède
/zɛd/

.




Η γαλλική γλώσσα
φγανσέ
Η γαλλική είναι μια λατινογενής γλώσσα που προέρχεται από τα λαϊκά λατινικά που μιλούσε ο ρωμαϊκός στρατός ,συγγενική των ιταλικών,των ισπανικών,των πορτογαλικών,των καταλωνικών και των ρουμανικών. 

Λατινογενείς γλώσσες στην Ευρώπη.

Επιρρεάστηκαν κυρίως από κελτικές γλώσσες που μιλιούνταν στη Γαλλία πριν τη ρωμαϊκή κατάκτηση και αργότερα από γερμανικές που έφεραν μαζί τους οι εισβάλλουσες γερμανικές φυλές που κατέκλεισαν τη δυτική ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

γαλλικές διάλεκτοι

Είναι μια από τις σημάντικες γλώσσες,σε αριθμό ομιλητών, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο και του κόσμου και βρίσκεται σε συνεχή άνοδο.

Σήμερα περίπου 260 εκατομμύρια άτομα μιλούν γαλλικά,ως πρώτη και δεύτερη γλώσσα και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 περίπου 500 εκ. θα τα γνωρίζουν.Δηλαδή το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού!

Επιρροές και διαμόρφωση
Οι ρωμαϊκές λεγεώνες που κατέκτησαν τη Γαλατία επιβλήθηκαν όχι μόνο στρατιωτικά,αλλά και γλωσσικά.

κελτικές γλώσσες
Από άκρη σε άκρη σε ολόκληρη τη γεωγραφική περιοχή της σημερινής Γαλλίας μιλιούνταν αρχικά κελτικές γλώσσες πρόγονοι των σημερινών γαελικών  και βρυθονικών γλωσσών ,των ιρλανδικών, ουαλικών,σκωτσέζικων και βρεττονικών.

Ο ντόπιος πληθυσμός άρχισε σιγά, σιγά να μιλά λατινικά αντί για τη μητρική του γλώσσα με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν σχεδόν πλήρως οι κελτικές γλώσσες στη Γαλλία και να αντικατασταθούν από τα λατινικά.

Η μοναδική κελτική γλώσσα που μιλιέται σήμερα στη Γαλλία είναι η βρεττονική,στη Βρεττάνη στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας,η οποία ανήκει στο βρυθονικό κλάδο.

Η βρεττονική όμως γλώσσα δεν είναι απόγονος των γαλλικών κελτικών αλλά την έφεραν από τη Μ.Βρεττανία κελτόφωνοι άποικοι κατά το Μεσαίωνα.

Βέβαια όλες αυτές οι κελτικές γλώσσες αλλά και οι μετέπειτα γερμανογενείς των γερμανόφωνων βαρβαρικών φυλών,μετά την πτώση της δυτικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, δεν εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνος αλλά άφησαν το στίγμα τους στα λατινικά,στην προφορά,το λεξιλόγιο (μερικές δεκάδες λέξεις),τη γραμματική σε κάποιες περιπτώσεις...

Το αποτέλεσμα ήταν η διαμόρφωση της γαλλικής γλώσσας ως χωριστή από τα λατινικά.Το ίδιο συνέβη και με τα ισπανικά,τα πορτογαλικά αλλά και με τα ίδια τα ιταλικά. Αυτή η περίεργη,στα ελληνικά αυτιά,γαλλική προφορά πιθανώς οφείλεται στη συνεισφορά κελτικών και γερμανικών γλωσσών.

Π.χ. το γερμανικό ρ που ακούγεται σαν γ,όπως στα γαλλικά,με αξιοσημείωτη εξαίρεση τη Βαυαρία,όπου το ρ προφέρεται μάλλον σαν το ελληνικό.

Πόσοι και πού τα μιλούν
Ευρώπη 
Σην Ευρώπη περίπου 65 εκαμμύρια μιλούν τα γαλλικά ως μητρική γλώσσα,ενώ άλλοι τόσοι,σύνολο 120 εκατομμύρια γνωρίζουν τη γλώσσα.Αυτό κάνει τη γαλλική την τρίτη πιο ομιλούμενη γλώσσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τα αγγλικά και γερμανικά.

Σε πολλές χώρες ,όπως η Ελλάδα,η διδασκαλία των γαλλικών ως ξένη γλώσσα είναι ιδιαίτερη δημοφιλής.

Στη Ρουμανία είναι η πρώτη ξένη γλώσσα και έχει επηρρεάσει σημαντικά το λεξιλόγιο της ρουμανικής γλώσσας αφού ήταν και παραμένει η κύρια πηγή λεξιλογίου για νέους όρους.

Εκτός από τη Γαλλία τα γαλλικά μιλιούνται στο νότιο Βέλγιο,όπου  μαζί με τα φλαμανδικά αποτελούν τις δύο επίσημες γλώσσες της χώρας.

Επίσης στα δυτικά καντόνια της Ελβετίας,όπου βρίσκεται και η Γενεύη,μια μεγάλη γαλλόφωνη πόλη.Περίπου ο μισός πληθυσμός της Ελβετίας γνωρίζει γαλλικά.
Σχετικά διαβάστε περισσότερα για τις γλώσσες της Ελβετίας.

Αμερική και Αφρική

Εξαιτίας του αποικιοκρατικού παρελθόντος της Γαλλίας η γαλλική μιλιέται σε ολόκληρο τον κόσμο.Στη γαλλόφωνη Αφρική σε τεράστιες εκτάσεις είναι η πρώτη,δεύτερη ή ακόμη και τρίτη γλώσσα.

τα γαλλικά στην Αμερική
Στις ΗΠΑ είναι η τέταρτη πιο διαδεδομένη γλώσσα στο σπίτι ,μετά τα ισπανικά και τα κινέζικα,με περίπου 1,5 εκατομμύρια ομιλητές.

γαλλικη Βόρεια Αμερική (1656–1750)

Στη Βόρεια Αμερική στον Καναδά περίπου 10 εκατομμύρια Καναδοί έχουν ως μητρική γλώσσα τα γαλλικά.Τα γαλλικά του Καναδά μιλιούνται κυρίως στη γαλλόφωνη πολιτεία του Κεμπέκ.

Γαλλικά και κεμπεκουά.
Η διαφορά των γαλλικών του Κεμπέκ με αυτά της Γαλλίας είναι ανάλογη με τη διαφορά ανάμεσα στα βρεττανικά και τα αμερικάνικα αγγλικά.


Επιπλέον τα γαλλικά μιλιούνται στις υπερπόντιες νοτιοαμερικάνικες περιοχές που ανήκουν ακόμη στη Γαλλία,όπως η γαλλική Γουιάνα και η Γουαδελούπη.

Η γαλλική Γουιάνα στη Λατινική Αμερική.

Η Γουιάνα αποτελεί επαρχία της Γαλλίας και μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,το μεγαλύτερο κομμάτι της εκτός Ευρωπαϊκής Ηπείρου.Εκεί βρίσκεται και η βάση εκτοξεύσεως των γνωστών γαλλικών διαστημικών πυραύλων Αριάν.

στον κόσμο 
Ευμεγέθεις γαλλόφωνες κοινότητες συναντώνται στη Βραζιλία,τη Χιλή,αλλά και τη χερσόνησο της Ινδοκίνας,ως κατάλοιπο του αποικιοκρατικού παρελθόντος της γαλλικής Ινδοκίνας.

Από ότι βλέπετε οι γάλλοι φρόντισαν να εξαπλώσουν τη γλώσσα τους παγκοσμίως και ο αριθμός των ομιλητών της συνεχώς αυξάνεται.

διάλεκτοι
γλώσσες του 'οϊλ' και γλώσσες του 'οκ'.
Στο έδαφος της σημερινής Γαλλίας,τα γαλλικά χωρίζονται σε δύο μεγάλες διαλεκτικές ομάδες με νοητό όριο περίπου τη μέση της χώρας.

Η επίσημη γαλλική βασίζεται στις βόρειες διαλέκτους,οι οποίες στα γαλλικά ονομάζονται langues d'oïl,δηλαδή γλώσσες του ναι

Αυτές οι διάλεκτοι είναι τα επίσημα γαλλικά,τα νορμαδικά γαλλικά, τα πικάρντ και τα βαλούν.

Έκταση που μιλιούνται
 τα νορμαδικά στη Βόρεια Γαλλία.



Οι νότιες διάλεκτοι είναι οι λεγόμενες langues d'oc,που θα πει επίσης 'γλώσσες του ναι',οι λεγόμενες και οξιτανικές.

Αυτές οι διάλεκτοι έχουν αρκετές διαφορές από τα επίσημα γαλλικά και θα μπορούσαν να θεωρηθούν ακόμη και χωριστές λατινικές γλώσσες.



Γλωσσολογικά βρίσκονται ανάμεσα στα βόρεια γαλλικά (επίσημα),τα καταλανικά και τις βορειοδυτικές διαλέκτους της ιταλικής γλώσσας μαζί με τις οποίες σχηματίζουν έναν ευρύτερο γαλλοϊταλικό κλάδο λατινογενών γλωσσών.

Οι 'γλώσσες του ναι' πήραν το όνομά τους από τη λέξη 'ναι' όπως αυτή προφερόταν στο βορρά (oïl-ναι) και στο νότο της Γαλλίας (oc-ναι).Το ναι σήμερα στην επίσημη γαλλική είναι oui (ουί) ενώ στην καθομιλουμένη ouais (ουέ.Ουέ κι αλίμονο που λέμε).

η επίσημη γαλλική βασίζεται στις γλώσσες του οΐλ

Άλλες διάλεκτοι της γαλλικής είναι τα κεμπεκικά ,τα ινδονησιακά γαλλικά,τα γαλλικά της Γουιάνας καθώς και κρεολικές γλώσσες με βάση τη γαλλική,κυρίως στην Καραϊβική.


Αλφάβητο
Το γαλλικό αλφάβητο αποτελεί μια παραλλαγή του λατινικού.

Λεξιλόγιο
Ο κύριος όγκος του γαλλικού λεξιλογίου προέρχεται από τα λαϊκά λατινικά των ρωμαϊκών λεγεώνων,ενώ συναντώνται και μερικές εκατοντάδες λέξεις κελτικής, γερμανικής,αραβικής,σλαβικής και ιταλικής προέλευσης.

ηχητικό δείγμα στη γαλλική




Ξεκινήστε να μαθαίνετε γαλλικά με την γνωστή φράση :

'Parlez-vous français?'
παγλε-βού φγασέ;
Μιλάτε γαλλικά;



 
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive