η φλαμανδική διάλεκτος

τα φλαμανδικά στο Βέλγιο

Τα φλαμανδικά είναι μια διάλεκτος των ολλανδικών που μιλιέται στο βόρειο τμήμα του Βελγίου ,στην περιοχή της Φλάνδρας,καθώς και στη νοτιοδυτική Ολλανδία και τη Γαλλία από περίπου 5,5 εκ άτομα.Χωρίζονται σε τρεις διαλέκτους.Στο βέλγιο είναι η γλώσσα που μιλιέται από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού,περίπου τα 3/5 ,ενώ οι υπόλοιποι ,κυρίως στο νότο, μιλούν γαλλικά.Το φλαμανδικό αλφάβητο είναι πανομοιότυπο με το ολλανδικό.

Ανάμεσα στα φλαμανδικά και τα επίσημα ολλανδικά,υπάρχουν κάποιες φωνολογικές και λεξικολογικές διαφορές.Τα φλαμανδικά είναι σαφώς επηρρεασμένα από τα γαλλικά και έχουν ενσωματώσει ένα μεγάλο αριθμό γαλλικών λέξεων.Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα λουξεμβουργικά,τα οποία είναι μια γερμανογενής γλώσσα αλλά έχει και αυτή πολλές γαλλικές λέξεις που δεν υπάρχουν στα γερμανικά.


Η πιο διαδεδομένη φλαμανδική διάλεκτος που χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή σε όλο το Βέλγιο,είναι η λεγόμενη 'ενδιάμεση γλώσσα' στα φλαμανδικά,η 'τούσεν-τάαλ' (tussentaal).Η τούσεν-τάαλ είναι κάτι λίνγκουα φράνκα των φλαμανδικών στο Βέλγιο,ανάμεσα στην επίσημη φλαμανδική και τις τοπικές φλαμανδικές διαλέκτους.

 

Στο Βέλγιο,εκτός από τις φλαμανδικές διαλέκτους των ολλανδικών,χρησιμοποιουνται και οι λεγομένες βαρβαντικές και λιμβουργικές διάλεκτοι.


Share:

No comments:

Post a Comment

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive