το ρουνικό αλφάβητο

το ρουνικό αλφάβητο

Ρουνικά ονομάζονται τα αλφάβητα που χρησιμοποιούνταν από τους βόρειους γερμανικούς λαούς ,που κατοικούσαν γύρω από τη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα.

Οι πρώτες ρουνικές επιγραφές χρονολογούνται στο 150 μ.Χ.Η λέξη ρούνα σημαίνει μυστική γνώση,σοφία και σύμφωνα με τον μύθο,πατέρας των ρούνων ήταν ο Θεός Όντιν.


Το αλφάβητο των Βίκινγκς


Η Σκανδιναβική έκδοχη του ρουνικού αλφαβήτου,ήταν το αλφάβητο των Βίκινγκς.Ονομαζόταν φούθαρκ ,από τα έξι πρώτα γράμματα  (F, U, Þ, A, R, K) του αλφαβήτου και το πιο αρχαίο αποτελούνταν από 24 γράμματα.Αργότερα έμειναν σε χρήση μόνο 16 γράμματα.Οι Βίκινγκς το χρησιμοποιούσαν στο εμπόριο και και έγραφαν ρούνες πάνω σε όπλα για να πάρουν δύναμη στη μάχη,σε κοσμήματα για τύχη και ευτυχία και πάνω σε τάφους για να διευκολύνουν το πέρασμα των νεκρών στη Βαλχάλα.Προς το τέλος της εποχής των Βίκινγκς προστέθηκαν και άλλες ρούνες.το φούθορκ


Το αγγλοσαξονικό ρουνικό αλφάβητο ονομαζόταν φούθορκ εξαιτίας των φωνητικών αλλαγών που έγιναν στα παλαιά αγγλικά.


οι ρουνικές επιγραφές


Πολλές επιγραφές στο ρουνικό αλφάβητο έχουν βρεθεί χαραγμένες σε ξύλο ή κόκκαλο με σύντομα μηνύματα που σημαίνει ότι η χρήση των ρούνων ήταν ευρέως διαδεδομένη και χρησιμοποιούνταν και από απλούς ανθρώπους για καθημερινή επικοινωνία.

Η ''επιγραφή του Χάλβνταν'',
ρουνική επιγραφή στην Αγια Σοφιά.

Μιά επιγραφή χαραγμένη πάνω σε κόκκαλο έγραφε:'Η Γκούντα λέει να ρθεις σπίτι'.Το μήνυμα μάλλον απευθυνόταν στον άντρα της ο οποίος ξημεροβραδιαζόταν στην ταβέρνα.Μια άλλη ρουνική επιγραφή που βρέθηκε χαραγμένη  σε έναν τοίχο στην Αγιά Σοφιά,στην Κωνσταντινούπολη λέει:'Εδώ ήταν ο Χάλβνταν'.Ο Χάλβνταν πρέπει να ήταν ένας από τους πολλούς βαράγγους μισθοφόρους που χρησιμοποιούσαν οι Βυζαντινοί.


μεταγραφή αναγνωρίσιμων
συμβόλων της επιγραφής
 του Χάλβνταν.


Τελικά όλα τα ρουνικά αλφάβητα αντικαταστάθηκαν από το λατινικό.Δείτε επίσης

τα παλαιονορδικά
το σουηδικό αλφάβητο
το αγγλικό αλφάβητο
Share:

1 comment:

Μπουζάνης Κων. - Bouzanis K. said...

You may be interested ...
The Runes, the Druids and the Celts
–CODES - KEYS to the Production & Enrichment of PanHuman Speech–
https://greekglossiccode.blogspot.com/p/blog-page.html

......................
‘ΡοΥνος < ΓΡάΜΜα, το
‘ΡοΥΝιΚό ~ το ΓεΡΜαΝιΚό, το αλφαβητάριο των Γερμανικών φύλων, δηλ. Γερμανών, Βρετανών, Ιρλανδών, Σκανδιναβών, Τευτόνων, Βίκινγκς κά.
‘ΡήΝοΣ ~ ο ΓεΡΜαΝός (ποταμός)
‘ΡηΝαΝία ~ του ‘ΡήΝου ΧώΡα.
ΓεΡΜαΝία ~ ΧιόΝων ΠεΡιοΧή.
ΓεΡΜαΝία ~ ΧιόΝοΣ ΧώΡα.
ΓεΡΜαΝία ~ ΧώΡα των οΥΝων.
ΔΡυίς > του Διός ή των Θεών ιεΡείς
οΝΤίν ~ oDiN ~ ο Δεύς των ΧιόΝων, ο Δίας ~ Δεύς ~ ΔέΦς ~ το έΔαΦος των Λαών των χωρών των χιόνων.
DRuid ~ ιεΡεύς του Διός (των χιόνων)
ΔΡυίς > ο ΚέΛΤης
ΚέΛΤες ~ οι ΓαΛάΤες.

εΡίου (eRiu) ~ η ΧιώΝ, θεά της Ιρλανδίας. Η εΡίου ~ ΧιώΝ, η ΜΠάΝΒα (BaNBa) ~ η ΣΠοΡά της Γης (Βα~Γα) και η ΦόουΤΛα (FoTLa) ~ ΦυΤών ύΛη (τα δάση) αποτελούσαν ένα τριαρχικό σχήμα θεαινών των αρχαίων Ιρλανδών.
εΡίου ~ η ΚόΡη της θεάς έΡΝΜαΣ (eRNMaS) ~ των ΣΣειΜώΝωΝ [χ], σύζυγος του ΜαΓκΡέιν (MacGRéine) ~ των ΠάΓωΝ.
iRe(land) < εΡίου ~ ΧιόΝων (χώρα).

Post a Comment

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive