οι κελτικές γλώσσες


Οι κελτικές γλώσσες είναι μια όμαδα γλωσσών μέσα στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια. Σήμερα μιλιούνται κυρίως στα βρετανικά νησιά και στο βορειοδυτικό άκρο της Γαλλίας.

Στην αρχαιότητα όμως ήταν πολύ πιο διαδεδομένες και μιλιούνταν σε έναν τεράστιο γεωγραφικό χώρο. 

Οι σημερινές κελτικές γλώσσες χωρίζονται σε δύο ομάδες,τις γαελικές ή γοϊδελικές και τις βρυθονικές.

χριστιανικός κελτικός σταυρός

γοϊδελικές

Οι τρεις γοϊδελικές γλώσσες που μιλιούνται ακόμα είναι τα σκωτσέζικα γαελικά,τα ιρλανδικά και τα μάνξ.


Τα σκωτσέζικα μιλιούνται στη βορειοδυτική Σκωτία,τα ιρλανδικά στις ιρλανδόφωνες περιοχές της Ιρλανδίας,τις λεγόμενες Γκάελταχτ και τα μάνξ από άτομα που ενδιαφέρονται για τη γλώσσα.


Παλιότερα τα σκωτσέζικα ήταν πολύ διαδεδομένα στον Καναδά.Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι κατά τις αρχές του 19ου αιώνα στην Αυστραλία μιλιούνταν κελτικές γλώσσες.

βρυθονικές

Στις βρυθονικές γλώσσες περιλαμβάνονται τα ουαλικά,τα κορνικά και τα βρετονικά.

Τα κορνικά εξαφανίστηκαν τον 18ο αιώνα αλλά τελευταία γίνονται προσπάθειες για να ξαναμιληθεί η γλώσσα.

Τα ουαλικά είναι η πιο διαδεδομένη σύγχρονη κελτική γλώσσα και μιλιούνται από 400 χιλιάδες άτομα κυρίως στην Ουαλία αλλά και την Αγγλία.Μια κοινότητα ομιλητών της ουαλικής αποτελούμενη από 5000 άτομα βρίσκεται στην Παταγονία της Αργεντινής.


Τα βρετονικά μιλιούνται στο βορειοδυτικό άκρο της Γαλλίας και είναι η μοναδική κελτική γλώσσα εκτός των βρετανικών νήσων. 


αρχαίες κελτικές

Οι αρχαίες κελτικές γλώσσες μιλιούνταν σε μια τεράστια έκταση,σε όλη τη Βρετανία,την ηπειρωτική Ευρώπη (σημερινή Γαλλία,Ελβετία,κεντρική και νότια Γερμανία,βόρεια Ιταλία),την ιβηρική χερσόνησο,μέχρι τα βόρεια βαλκάνια και τη Μικρασία στην περιοχή της Γαλατίας.Αναφορές σε επιδρομές Γαλατών υπάρχουν σε αρχαίους συγγραφείς.


Ειδικότερα στην κεντρική ιβηρική χερσόνησο μιλιούνταν τα κελτιβηρικά και άλλες παλαιοϊσπανικές γλώσσες που πολλές από αυτές έχουν προταθεί επίσης ως κελτικές συγγενείς των κελτιβηρικών.

Στη Σκωτία μιλιούνταν τα πικτικά μια ομάδα γλωσσών για την οποία γνωρίζουμε λίγα πράγματα.Τα σημερινά σκωτσέζικα γαελικά δεν είναι πικτικής προέλευσης αλλά προήλθαν από την Ιρλανδία και είναι συγγενείς των ιρλανδικών.


Στην περιοχή της Γαλλίας μιλιούνταν τα γαλατικά κελτικά.Γαλατία οι αρχαίοι Έλληνες εκτός από τη Γαλλία ονόμαζαν και μια περιοχή της Μικρασίας όπου είχαν εγκατασταθεί γαλατικές φυλές.

Τα γαλατικά αυτών των φυλών μιλιούνταν γύρω από την περιοχή της Άγκυρας και το μόνο στοιχείο που έχει απομείνει για την ύπαρξή τους είναι κάποια τοπωνύμια,καταλήξεις σε κάποιες λέξεις και ονόματα Γαλατών αρχηγών της περιοχής.

λεξιλόγιο

το λεξιλόγιο των κελτικών γλωσσών δεν μοιάζει καθόλου με τις δυτικές γλώσσες,αλλά κατά περίεργο τρόπο έχει όμορριζες λέξεις με τις σλαβικές.Όπως yezhou ,'γλώσσα' στα βρεττονικά και η λέξη yazik,επίσης 'γλώσσα' σε όλες τις σλαβικές γλώσσες.

-->

διαβάστε επίσης

η ιρλανδική γλώσσα
Share:

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive