τα βερβερικά αλφάβητα

τιφινάγ

Τα βερβερικά αλφάβητα χρησιμοποιούνται για τη γραφή των βερβερικών γλωσσών και είναι τρία:
  • το παραδοσιακό βερβερικό αλφάβητο (τιφινάγ)
  • το λατινικό βερβερικό
  • και το αραβικό βερβερικό

 

το παραδοσιακό

Το παραδοσιακό βερβερικό αλφάβητο ονομάζεται τιφινάγ και χρησιμοποιείται κυρίως από το λαό των Τουαρέγκ για τη γραφή της γλώσσας τους.Το αλφάβητο αυτό προήλθε από το φοινικικό.Η λέξη τιφινάγ πιστεύεται ότι  σημαίνει 'φοινικικά γράμματα'.

Η χρήση αυτού του αλφαβήτου δεν είναι πολύ διαδεδομένη και λίγα βιβλία έχουν εκδοθεί σ'αυτό.Χρησιμοποιείται από τους Τουαρέγκ κυρίως από γυναίκες για γράμματα,σημειώματα,ραβασάκια,κτλ.

Το Μαρόκο επέλεξε να το υιοθετήσει σαν επίσημο για τις βερβερικές γλώσσες,αντί του λατινικού και του αραβικού που είναι πιο διαδεδομένα και να το εισάγει στο εκπαιδευτικό σύστημα των βερβέρων,στις πρώτες τάξεις.Οπότε άρχισε και η έκδοση αρκετών βιβλίων σ'αυτό το αλφάβητο.

Το αλφάβητο τιφινάγ ,όμως είναι πολύ δημοφιλές για λογότυπα,πινακίδες και επιγραφές καταστημάτων εκτός από τη Λιβύη του Καντάφι όπου απαγορεύονται οι επιγραφές των καταστημάτων στο βερβερικό αλφάβητο.

Κατεβάστε βερβερικές γραμματοσειρές τιφινάγ εδώ


Share:

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive