Πελασγοί και πελασγική γλώσσα


Πού ζούσαν Πελασγοί
Οι Πελασγοί ήταν οι λαοί που κατοικούσαν στην Ελλάδα πριν από τη διαμόρφωση των ελληνικών φυλών της κλασσικής αρχαιότητας.Για το ποιοί ακριβώς ήταν και τί γλώσσα μιλούσαν υπάρχει σύγχιση από την αρχαιότητα ακόμη.

Στην κλασσική Ελλάδα υπήρχαν νησίδες μικρών πληθυσμών διάσπαρτες σε όλο τον ελληνικό χώρο που οι σύγχρονοι τους ονόμαζαν Πελασγούς και μιλούσαν μια άγνωστη γλώσσα ξένη προς την ελληνική.

Χαρακτηριστικό πάραδειγμα είναι η Στήλη της Λήμνου,μια επιτύμβια στήλη γραμμένη στο ελληνικό αλφάβητο αλλά σε άγνωστη γλώσσα την οποία οι επιστήμονες πλέον συνδέουν με τα ετρουσκικά.

Μετά την κατάκτηση της Λήμνου από τους Αθηναίους οι κάτοικοι γλωσσικά εξελληνίστηκαν και η ντόπια λημνιακή γλώσσα τελικά εξαφανίστηκε.Επίσης στη δυτική Κρήτη ζούσαν οι Ετεοκρήτες.

Ετεοκρητικές επιγραφές που βρέθηκαν στην Κρήτη γραμμένες στο ελληνικό αλφάβητο δεν κατάφερθηκε να διαβαστούν και μάλλον είναι σε κάποια άγνωστη γλώσσα.

Οι Ίώνες της εποχής όμως ήταν ένα από τα τέσσερα βασικά ελληνικά φύλα που όλα μαζί αποτελούσαν τους κλασσικούς Ελληνές.

Οι Αθηναίοι ήταν ιωνικό φύλο το οποίο όμως σύμφωνα με τις παραδόσεις ήταν  Πελασγικής καταγωγής. Τέτοιες παραδόσεις, ότι δηλαδή προηγουμένως εκεί ζούσαν Πελασγοί επιβίωναν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Ο Ηρόδοτος αναφέρει χαρακτηριστικά για τη γλώσσα των Πελάσγων ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τί γλώσσα μιλούσαν παλιά οι Πελασγοί.

Αν όμως κρίνει από τους πελασγικής καταγωγής κατοίκους των πόλεων Πλακία και Σκυλάκη στον Ελλήσποντο,καθώς και άλλων περιοχών που ήρθαν να ζήσουν ανάμεσα στους Αθηναίους και  μιλούν μια βάρβαρη γλώσσα ,τότε και οι Πελασγοί αρχικά ήταν 'βαρβαρόφωνοι´ που έγιναν Έλληνες και άλλαξαν,'μετέμαθαν´ τη γλώσσα τους.

Δείτε επίσης

Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive