οι πιο ομιλούμενες γλώσσες στον κόσμο


Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον και απλό ερώτημα που όμως η απάντησή του είναι μάλλον πολύπλοκη.Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό τον ομιλητών ποικίλουν και έχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους ανάλογα με τους παράγοντες που λαμβάνονται υπ'όψιν για την καταμέτρηση.

Μερικοί από κύριους παράγοντες είναι ο αριθμός των ατόμων που μιλούν τη γλώσσα ,η γεωγραφική εξάπλωση της γλώσσας,οι κοινωνικοί τομείς που χρησιμοποιείται η γλώσσα και άλλοι.

Ο αριθμός των ομιλητών που μιλούν μια γλώσσα μπορεί να χωριστεί στον αριθμό των ομιλητών που μιλούν τη γλώσσα ως μητρική και των αριθμό των ατόμων που τη μιλούν ως δεύτερη ,βασική στη ζωή τους.

Η γεωγραφική εξάπλωση μιας γλώσσας είναι επίσης σημαντική.Μια γλώσσα μπορεί να μιλιέται από μεγαλύτερο αριθμό ατόμων αλλά όλοι να είναι συγκεντρωμένοι σε μία χώρα,όπως στην περίπτωση της Κίνας ενώ μια γλώσσα με λιγότερους ομιλητές να μιλιέται σε μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση και πολλές χώρες,οπότε η γλώσσα αυτή έχει μεγαλύτερη διεθνή σημασία.Τέτοια είναι η περίπτωση των αγγλικών και των ρωσικών.

Στον κοινωνικό τομέα μια γλώσσα που χρησιμοποιείται για το εμπόριο και τις οικονομικές συναλλαγές είναι σαφώς πιο βαρύνουσας σημασίας διεθνώς από μια που χρησιμοποιείται από τους ομιλητές της π.χ. στο σπίτι.

Επιπλέον μια γλώσσα μπορεί να έχει διάφορες ποικιλίες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετά διαφορετικές μεταξύ ώστε να θεωρούνται διαφορετικές γλώσσες.Τέτοια γλώσσα είναι τα κινέζικα.Αυτό που λέμε κινέζικα είναι ένα διαλέκτων-γλωσσών οι οποίες,ιδιαίτερα σύμφωνα με τους κινέζους γλωσσολόγους ,όλες μαζί απαρτίζουν μια ενιαία γλώσσα,την κινεζική.Αν για τα κινέζικα λάβουμε υπ'όψιν τους ομιλητές όλων αυτών των διαλέκτων-γλωσσών αυτομάτως αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ομιλητών της κινεζικής γλώσσας.Αντίθετα αν υπολογίσουμε τους ομιλητές μόνο της επίσημης κινεζικληφθούν υπ'όψιν ής διαλέκτου,της λεγόμενης μανδαρίνικης,τότε ο αριθμός των ομιλητών της κινεζικής μειώνεται σημαντικά,κατά 300 εκατομμύρια περίπου.Παρ'όλα αυτά όποια κριτήρια και να θέσουμε,από όποια οπτική γωνία και αν το δούμε τα κινέζικα παραμένουν πρώτα στη κατάταξη σε αριθμό ομιλητών.

Ανάλογο παράδειγμα είναι και τα γαλλικά τα οποία έχουν δύο βασικές ποικιλίες,τα ευρωπαϊκά και τα γαλλικά του Κεμπέκ στον Καναδά.Αν βάλουμε και τις δύο ποικιλίες μαζί  τότε αυξάνεται και ο αριθμός των γαλλόφωνων ανάλογα.

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι ο ανάλογα με τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν αυξάνεται ή μειώνεται η κατάξη μιας γλώσσας.


Οπότε ανάλογα με των αριθμό των ατόμων που μιλούν τη γλώσσα ως μητρική και συνολικά  (μητρική και ως δεύτερη  μαζί) έχουμε:

1.μανδαρίνικα (επίσημη κινεζική)-μητρική 845 εκατομμύρια,συνολικά 1,05 δισ.,όλες οι ποικιλές μαζί 1,2 δις

2.ισπανικά -329 εκ, συν. 390 εκ


3.αγγλικά-μητρική 328 εκ ,σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις(ως πρώτη,δεύτερη και τρίτη) από 450 εκ μέχρι 1,8 δις. 

4.χίντι-ουρντού*,μητρική 240 εκ,σύνολο 450

5.αραβικά* ,μητρ. 206 ,συν.452

6.μπεγκάλι μητρ.181,συν.250

7.πορτογαλλικά,μητρ.178.,συν193

8.ρωσικά ,μητρ.144 ,συν.250

9.γιαπωνέζικα ,μητρ 122,συν 123

10.πουντζάμπι,μητρ 109

11.γερμανικά ,μητρ.90,συν 118

12.ιαβανέζικα (γλώσσα της Ιάβας) μητρ 85 εκ

13.γου (κινέζικη διάλεκτος) 77 εκ

14.τελούγκου μητρ.70 εκ,σύν 75 εκ

15.μαράθι  μητρ.68,συν.71 εκ

16.γαλλικά μητρ. 68 εκ ,συν 120 εκ

17.βιετναμέζικα 69 εκ

18.κορεάτικα 66 εκ

19.ταμίλ μητρ 66 ,συν. 75 εκ

20.καντονέζικα (κινεζική διάλεκτος) 56 εκ.

21.τουρκικά 51 εκ.

22.παστό 50 εκ


Share:

No comments:

Post a Comment

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive