Τα παλαιονορδικά

                   

                         norrœnt mál
                            νορδική γλώσσα  


Τα  παλαιονορδικά ή νορδικά είναι μια εξαφανισμένη γλώσσα που ανήκει στον γερμανικό κλάδο γλωσσών και μιλιόταν από τους κατοίκους της Σκανδιναυβίας και τις υπερπόντιες εγκαταστάσεις τους κατά την εποχή των Βίκινγκς από το 800 μέχρι το 1300 μ.Χ.

Στην εποχή τους ήταν η πιο διαδεδομένη σε έκταση γλώσσα από τη νήσο Βινλάνδη στην Αμερική μέχρι το Βόλγα στην Ουκρανία.Στη Ρωσία η γλώσσα αυτή επιβίωσε στο Νόβγκοροντ μέχρι το 15ο αιώνα.
Αποτελούνταν κυρίως από δύο μεγάλες διαλεκτικές ομάδες τα ανατολικά νορδικά και τα δυτικά.Τα ανατολικά μιλιούνταν στη Σουηδία,τη Δανία,την Αγγλία,τη Νορμανδία και τη Ρωσία,ενώ τα δυτικά στη Νορβηγία,την Ισλανδία,την Ιρλανδία,τη Σκωτία,τη Γροιλανδία και τη Βινλάνδη.

Επίσης υπήρχαν και οι λεγόμενες παλαιογουτνικές διάλεκτοι (old gutnish),οι οποίες ήταν πιο αρχαϊκές.Στην Κριμαία της Ουκρανίας μιλιούνταν τα κριμαιογοτθικά. 

Μετά το 14ο αιώνα τα παλαιονορδικά διασπάστηκαν στους προγόνους των σύγχρονων γλωσσών τα παλαιά ισλανδικά,σουηδικά, νορβηγικά,φαροέζικα, δανέζικα  και άλλες.

Σήμερα η γλώσσα που είναι πιο κοντά στα παλαιονορβηγικά είναι τα ισλανδικά.Ένας Ισλανδός μπορεί να διαβάζει απευθείας παλαιονορβηγικά κείμενα χωρίς καμιά ιδαίτερη δυσκολία αφού οι διαφορές στην ορθογραφία αλλά και το λεξιλόγιο είναι μικρές.

Τα παλαιονορδικά ονομάζονταν dǫnsk tunga, dansk tunga "δανέζικη γλώσσα" ή norrœnt mál "νορδική γλώσσα".γερμανικές γλώσσες της Ευρώπης γύρω στο 900 μ.Χ.

κόκκινο:δυτικά παλαιονορδικά
πορτοκαλί:ανατολικά παλαιονορδικά
ροζ:παλαιογουτνική διάλεκτος
μπλε:κριμαιογοτθικά
πράσινο:άλλες γερμανικές γλώσσες
κίτρινο:παλαιά αγγλικά


Share:

No comments:

Post a Comment

Επικοινωνία

Επικοινωνία
Επικοινωνία στο email glossesweb@gmail.com
Subscribe To Get Updates To Your Inbox
Get This Widget

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


learn Russian by email
Μάθε ρώσικα στο ημέιλ σου.

Labels

Blog Archive