η σλοβένικη γλώσσα

 η σλοβένικη γλώσσα
Τα σλοβένικα (slovenski jezik ή slovenščina,σλοβένσκι γιέζικ ή σλοβένστσινα) είναι μια νοτιοσλαβική γλώσσα που μιλιέται  κυρίως στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Σλοβενίας (ΠΓΔΣ) καθώς και στις όμορες χώρες ,στις περιοχές που συνορεύουν με τη Σλοβενία ,από περίπου 2,5 εκ άτομα.

Η γλώσσα δεν βρίσκεται σε κίνδυνο αλλά συρρικνώνεται συνεχώς στην ανώτατη εκπαίδευση και τις επιστήμες.

χαρακτηριστικά
Κύρια χαρακτηριστικά της σλοβενικής είναι η διατήρηση του δυϊκού αριθμού,η μόνη από τις σλαβικές που τον έχει διατηρήσει, δύο τύπους τονισμού,ο ένας εκ των οποίων προσωδιακός, και ο υψηλός βαθμός κλιτότητας κάτι που παρατηρείται σε πολλές άλλες σλαβικές γλώσσες. 

Παρά το γεγονός ότι η σλοβενική είναι βασικά μια γλώσσα ΥΠΑ (Υποκείμενο-Ρήμα-Αντικείμενο SVO), η σειρά των λέξεων είναι πολύ ευέλικτη και συχνά προσαρμόζεται για έμφαση ή για υφολογικού  τύπου λόγους.Η  σλοβενική έχει τύπους ευγένειας,δηλαδή χρήση πληθυντικού στο 2ο ενικό πρόσωπο.

Τέλος η σλοβένικη ​​και η σλοβακική είναι  δύο σύγχρονες σλαβικές γλώσσες που τα ονόματα  τους στην κυριολεξία σημαίνους 'σλαβική' από το παλαιοσλαβικό slověnьskъ

τονισμός

Σχετικά με τον τονισμό της γλώσσας,τα σλοβένικα είναι εν μέρει προσωδιακή  ή μουσική γλώσσα δηλαδή έχουν  παραλλαγές στο ύψος της φωνής,φαινόμενο που παρατηρείται σε κάποιες σκανδιναβικές  και σλαβικές  γλώσσες,στα βεδικά σακσκριτικά,στα λατινικά,στα κορεάτικα και στα γιαπωνέζικα αλλά και στα αρχαία ελληνικά.

Τα αρχαία ελληνικά,εκτός από την οξεία είχαν τη βαρεία,την περισπωμένη και τα πνεύματα,δασεία και ψιλή, καθώς και τη διάκριση ανάμεσα σε μακρά και βραχέα φωνήεντα.

Τα νέα ελληνικά έχουν χάσει αυτό το χαρακτηριστικό ήδη από τη βυζαντινή εποχή και δεν είναι προσωδιακή γλώσσα αλλά δυναμική,όπως και πολλές σύγχρονες γλώσσες,τα ιταλικά,ισπανικά, γερμανικά, γαλλικά κτλ.

Στο δυναμικό τονισμό σημασία έχει η ένταση  ενώ στον προσωδιακό  η μουσικότητα με την οποία προφέρεται μια λέξη .

το σλοβένικο αλφάβητο

Το σλοβένικο αλφάβητο είναι μια παραλλαγή του λατινικού αλφαβήτου και αποτελείται από 25 γράμματα:

A B C Č D E F G H I J K L M N O P R S Š T U V Z Ž
a b c č d e f g h i j k l m n o p r s š t u v z ž
α β τσ τσ* ντ ε φ γκ χ ι γ κ λ μ ν ο π ρ σ σ* τ ου β ζ ζ*





*προφέρεται παχύ

εξωτερικοί σύνδεσμοι
σλοβενοαγγλικό λεξικό (σλοβένικα-αγγλικά)
http://www.websters-online-dictionary.org/definition/Slovene-english/

Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive