κοπτική γλώσσα και αλφάβητο

Η κοπτική γλώσσα ⲘⲉⲧⲢⲉⲙ̀ⲛⲭⲏⲙⲓ Met Remenkēmi) είναι το τελευταίο στάδιο της αιγυπτιακής γλώσσας που προέρχεται από τα αρχαία αιγυπτιακά της Αιγύπτου των Φαραώ τα οποία δεν είχαν σχέση με τα αραβικά.Μιλιόταν μέχρι τον 17ο μ.Χ. αιώνα στην Αίγυπτο.
κοπτικός σταυρός
κοπτικός σταυρός

Για τη γραφή της χρησιμοποιούταν ένα τροποποιημένο ελληνικό αλφάβητο με την προσθήκη κάποιων συμβόλων για την απόδοση φθόγγων που δεν υπάρχουν στα ελληνικά.

Τα κοπτικά έχουν πλέον εξαφανιστεί από την καθημερινότητα των Αιγυπτίων αλλά συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ως γλώσσα της θείας λειτουργίας της κοπτικής ορθόδοξης και καθολικής εκκλησίας μαζί με τα Αραβικά.

Υπήρχαν διάφορες διακριτές διάλεκτοι με σημαντικότερες την σαχιδική και μποχαρική.

η κοπτική εκκλησσία
Η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλεξανδρείας Κοπτική: Ϯ ⲉ ⲕ ⲕ ⲗ ⲏ ⲥ ⲓ ⲁ ⲛ ⲣ ⲉ ⲙ ⲛ ⲭ ⲏ ⲙ ⲓ ⲛ ⲟ ⲣ ⲑ ⲟ ⲇ ⲟ ⲝ ⲟ ⲥ ti.eklyseya en.remenkimi en.orthodoxos, Κυριολεκτικά: η Αιγύπτιος Ορθόδοξη Εκκλησία)  είναι η επίσημη ονομασία της μεγαλύτερης χριστιανικής εκκλησίας στην Αίγυπτο.

 Αγνήκει στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία αποτελεί ένα ξεχωριστό εκκλησιαστικό σώμα  μετά την Σύνοδο της Χαλκηδόνας το 451 μ.Χ., όταν πήρε μια διαφορετική θέση πάνω στη Χριστολογική θεολογία από εκείνη της επίσημης Ανατολικής Ορθόδοξης και Δυτικής εκκλησίας , τότε ακόμη ενωμένες. 

Οι ακριβείς διαφορές στη θεολογία που προκάλεσαν τη διάσπαση  να  δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμη αλλά κυρίως έχουν να κάνουν κυρίως με τη φύση του Χριστού.


Οι ρίζες της Εκκλησίας βρίσκονται στην Αίγυπτο, αλλά πιστοί υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.Σύμφωνα με την παράδοση η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας η οποία ιδρύθηκε από τον απόστολο και ευαγγελιστή Άγιο Μάρκο  στα μέσα του 1ου αιώνα (περίπου 42 μ.Χ.). 

Κεφαλή της εκκλησίας της Αλεξάνδρειας είναι ο Πάπας Αλεξανδρείας και Πατριάρχης Πάσης Αφρικής  με την Αγία Έδρα του Αγίου Μάρκου ,επί του παρόντος  ο  Πάπας Shenouda ΙΙΙ. 

 Περίπου το 95% των  Χριστιανών της Αιγύπτου ανήκουν στην Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλεξανδρείας,αν και άλλες εκκλησίες επίσης διατηρούν  πατριαρχεία και έχουν πατριάρχες στην Αλεξανδρεία μεταξύ των οποίων η ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αλεξάνδρειας,η καθολική εκκλησία της Αλεξάνδρειας,η Μελχίτης ελληνική καθολική εκκλησία ( από τη συριακή λέξη malkā που σημαίνει βασιλιάς).


Κόπτης και κοπτικά από το Αιγύπτιος.

Το όνομα Κόπτες και κοπτική γλώσσα προέρχεται από το ελληνικό Αιγύπτιος.Στη συνέχεια κόπηκε σε 'γύπτιος' και πέρασε στα αραβικά ως 'κόπτ' (qopt).Ακολούθως ξαναμπήκε στα κοπτικά αιγυπτιακά ως 'κόπτος'.Εξού και Κόπτης ,κοπτικά.

το κοπτικό αλφάβητο

Βασίζεται στο ελληνικό αλφάβητο.Περιέχει τα 24 γράμματα του ελληνικού με επιπλέον 8 σύμβολα για την απόδοση φθόγγων που υπάρχουν στα κοπτικά αλλά όχι στα ελληνικά.Τα επιπλέον σύμβολα εξελίχτηκαν από ιερογλύφικά της δημοτικής αιγυπτιακής.Η προσευχή του Κυρίου στα κοπτικά.
κατεβάστε κοπτικές γραμματοσειρές
εδώ

Σχετικές γλώσσες
αρχαία αιγυπτιακά
Share:

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive