Ουαλική γλώσσα και αλφάβητο.



ποσοστό ομιλητών της Ουαλικής ανά περιοχή

Τα ουαλικά (Cymraeg ή y Gymraeg, προφέρεται [kəmˈrɑːɨɡ, ə ɡəmˈrɑːɨɡ]) είναι μια σύγχρονη κελτική γλώσσα του κλάδου των βρυθονικών γλωσσών που μιλιέται κυρίως στην Ουαλία και μαζί με τα αγγλικά είναι επίσημη γλώσσα της.
σημαία Ουαλίας
Ο ουαλικός δράκος.

Ένας χαιρετισμός στα ουαλικά συμπεριλήφθηκε στο χρυσό δίσκο του διαστημοπλοίου Βόγιατζερ ο οποίος περιείχε χαιρετισμούς σε 55 γλώσσες.

Πρόγονος των ουαλικών είναι τα Βρεττανικά από τα αποσπάστηκαν τον 6ο αιώνα.Άλλες γλώσσες που προέρχονται από τα Βρεττανικά είναι τα κορνικά,τα βρετονικά και τα κουμβρικά.

Η λέξη ουαλικά είναι εξώνυμο και σημαίνει 'ξένη ομιλία'.Έτσι ονόμαζαν οι γερμανικής καταγωγής Αγγλοσάξονες τους Ουαλούς.Η λέξη είναι συγγενική με την αρχαία γερμανική λέξη Walha (βάλχα) που σημαίνει ξένος ή ρωμαϊκός.

Από εκεί πιστεύεται ότι προέρχεται και η λέξη βλάχος.Συνώνυμες επίσης είναι και οι gallois,Γαλάτης στα γαλλικά,και  Galltacht στα Ιρλανδικά που είναι μέρος στην Ιρλανδία που μιλιέται ξένη γλώσσα,τα αγγλικά.

Ο όρος που χρησιμοποιείται για τη γλώσσα από τους ίδιους τους Ουαλούς είναι Cymraeg και Cymru για την Ουαλία.


Τα ουαλικά μιλιούνται κυρίως στην Ουαλία και στις περιοχές της Αγγλίας που συνορεύουν με αυτή.Ομιλητές της ουαλικής υπάρχουν στις ΗΠΑ,τον Καναδά και την Αργεντινή (5000 άτομα στην επαρχία Τσουμπούτ).

Σήμερα τα ουαλικά είναι μια ζωντανή υγιής γλώσσα που μιλιέται από 700.000 περίπου άτομα πολλά από τα οποία τα χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.Μάλιστα η απογραφή του 2004 έδειξε μια αύξηση της τάξης του 2 τοις εκατό (30.000 σε απόλυτους αριθμούς) στον αριθμό τον ομιλητών της ουαλικής στην Ουαλία σε σχέση με το 2001.

Προσπάθειες γίνονται για την περαιτέρω ανάπτυξη της γλώσσας.Μονόγλωσσοι ομιλητές μόνο των ουαλικών,εκτός από πολύ μικρά παιδιά και κάποιους πολύ ηλικιωμένους σε παραδοσιακά ουαλικές περιοχές,ουσιαστικά δεν υπάρχουν.



Για τη γραφή των ουαλικών χρησιμοποιείται μια παραλλαγή του λατινικόυ αλφαβήτου που αποτελείται από 29 γράμματα.Αντίθετα με το σύστημα ορθογραφίας που χρησιμοποιείται στα αγγλικά,στα ουαλικά φωνήεντα θεωρούνται τα γράμματα "a", "e", "i", "o", "u", "w" και "y".Το αλφάβητο είναι το εξής:


a, b, c, ch, d, dd, e, f, ff, g, ng, h, i, l, ll, m, n, o, p, ph, r, rh, s, t, th, u, w, y


 
δείτε το αλφάβητο.



Μερικές ουαλικές φράσεις.

Su'mae
Γειά σου.

Sut dach chi?
Τί κάνετε;

Sut wyt ti?
Τί κάνεις;

Iawn!
Καλά.

Heddiw
Σήμερα



Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive