H ολλανδική γλώσσα


Τα Ολλανδικά  είναι μια δυτική γερμανογενής γλώσσα που ομιλείται από περισσότερους από 22 εκατομμύρια ανθρώπους ως μητρική γλώσσα  και πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους ως δεύτερη γλώσσα.


 Οι περισσότεροι φυσικοί ομιλητές ζουν στις Κάτω Χώρες (Ολλανδία), το Βέλγιο και το Σουρινάμ, με μικρότερες ομάδες ομιλητών σε μέρη της Γαλλίας, της Γερμανίας και σε  άλλες πρώην ολλανδικές αποικίες. Συνδέονται στενά  με άλλες δυτικοευρωπαϊκές γερμανικές γλώσσες (π.χ. αγγλικά, Σκωτς, δυτικά φριζικά και γερμανικά), καθώς και με τις βόρειες γερμανικές γλώσσες (δανικά, νορβηγικά, σουηδικά).
Τα ολλανδικά είναι η μητρική γλώσσα των Αφρικάανς (Νότια Αφρική) και αρκετών κρεολικών γλωσσών,οι περισσότερες από τις οποίες έχουν πλέον εξαφανιστεί.

 Η Ολλανδική Γλωσσική Ένωση συντονίζει τη δράση των ολλανδικών, φλαμανδικών και των αρχών του Σουρινάμ πάνω σε γλωσσικά θέματα, τη γλωσσική πολιτική, τη διδασκαλία της γλώσσας και λογοτεχνίας.

Dutch Language
ολλανδόφωνος κόσμος


Στα αγγλικά η γλώσσα του λαού των Κάτω Χωρών και της Φλάνδρας ονομάζεται dutch (ντατς),τα φλαμανδικά είναι ο όρος που χρησιμοποιείται κυρίως για τα βελγικά ολλανδικά,όπως αυτά μιλιούνται στο Βέλγιο.

Γράφονται στο ολλανδικό αλφάβητο,μια παραλλαγή του λατινικού.


Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive