Μία γλώσσα «σβήνει» κάθε 14 ημέρες

Στον πλανήτη υφίστανται 7.000 γλώσσες. Ωστόσο, έως το τέλος του 21ου αιώνα οι μισές εξ αυτών θα έχουν «σβήσει», διατηρώντας ελάχιστους ομιλούντες.

Έρευνα της UNESCO κατέγραψε πριν από λίγο καιρό ένα σύνολο 577 άμεσα επαπειλούμενων γλωσσών. Μάλιστα, υπολογίζεται πως κάθε 14 μέρες «πεθαίνει» και μία. Πρόσφατα, στο Upington της Νότιας Αφρικής, ο θάνατος της Aenki Ouma Kassie, μιας γηραιάς κυρίας, άφησε τη γλώσσα NJuu με μόλις επτά ομιλητές παγκοσμίως.

«Η εξαφάνιση μιας γλώσσας σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής. Διότι, κάθε γλώσσα περικλείει τα δικά της νοήματα, που σε άλλες δεν μπορούν να αποδοθούν» λέει η Eva Czaycowska-Higgins, καθηγήτρια γλωσσολογίας στο University of Victoria των ΗΠΑ. Η Keren Rice, καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, πιστεύει ότι ο μοναδικός τρόπος να διασωθούν οι απειλούμενες γλώσσες του πλανήτη είναι «... η καταγραφή τους. Χωρίς αυτή, οι γλώσσες είναι καταδικασμένες να χαθούν για πάντα». Πέρυσι, η Google εγκαινίασε ένα καινοτόμο πρόγραμμα για τις απειλούμενες γλώσσες (Endangered Languages Project).

Στόχος του ήταν να συγκεντρώνει σημαντικές πληροφορίες και να ενημερώνει για τις τελευταίες έρευνες που σχετίζονται με αυτές. Οι ερευνητές, πάντως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται διεθνώς, ώστε να διασωθούν σπάνιες γλώσσες και διάλεκτοι, γνωρίζουν ότι το έργο τους είναι δύσκολο. Πολλοί, δε, εκφράζουν τον φόβο ότι οδεύουμε προς έναν κόσμο όπου τα Αγγλικά και τα Ισπανικά θα κυριαρχήσουν με συνοπτικές διαδικασίες
http://flashnews.gr
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive