Ιρλανδικό χειρόγραφο βιβλίο βρέθηκε σε έλος


Το ψαλτήρι του Faddan More ρίχνει φως στην ζωή των πρώτων χριστιανών στην Ιρλανδία.Πρόκειται για χειρόγραφο βιβλίο,φτιαγμένο από δέρμα που πιθανώς γράφτηκε σε κάποιο μοναστήρι της Ιρλανδίας.Ο μοναχοί συνδύασαν το κείμενο με κλασσικές και μη απεικονίσεις διαφόρων χριστιανικών θεμάτων.
Αναλύσεις που έγιναν απεκάλυψαν ίχνη χρυσού πάνω στο εξώφυλλο ,το οποίο είναι από μαυρισμένο δέρμα ενώ οι σελίδες του είναι φτιαγμένες από μοσχαρίσιο.Κάποιες από αυτές βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και είναι πλήρως αναγνώσιμες ενώ άλλες κατεστραμένες.Ο συνδυασμός των δύο αυτών υλικών ,χρυσού και μαυρισμένου δέρματος ,για το εξώφυλλο ήταν διαδεδομένος στα κοπτικά βιβλία της Αιγύπτου,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ιρλανδικό χειρόγραφο σχετίζεται με αυτά.
Το κείμενο που περιέχει είναι στα λατινικά και ο τρόπος που είναι γραμμένα τα γράμματα υποδεικνύει ότι πρέπει να γράφτηκε περίπου τον 7ο με 8ο μ.Χ. αιώνα.Η ραδιοχρονολόγηση με την μέθοδο του άνθρακα 12 επιβεβαίωσε την εκτίμηση αυτή.
Η ανακάλυψη ενός τέτοιου δερμάτινου χειρογράφου είναι κάτι το εξαιρετικά σπάνιο για την περιοχή δεδομένου του υγρού κλίματος της Ιρλανδίας.Βρέθηκε κρυμμένο μέσα σε ένα έλος.Τα  έλη χρησιμοποιούνταν ευρέως ως κρυψώνα για το θάξιμο τιμαλφών κατά τις επιδρομές των Βίκινγκς.
Σήμερα το χειρόγραφο φυλάσσεται στο Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας ,στο Δουβλίνο.
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive