η σερβική γλώσσα


Η σερβική (σέρπσκι γιάζικ),τέως θεωρούμενη διάλεκτος της σερβοκροατικής είναι μια νοτιοσλαβική γλώσσα που μιλιέται από περίπου 12 εκατομμύρια άτομα κυρίως στη Σερβία,τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο.

Μέχρι πρόσφατα θεωρούταν και στην ουσία είναι η ίδια γλώσσα με τα μαυροβουνιακά,τα βοσνιακά και τα κροατικά ,με μικρές τοπικές διαφορές,τα οποία όλα μαζί ονομάζονταν σερβοκροάτικα.Μετά την διάλυση της Γιουγκλοσλαβίας και την ανακύρηξη της ανεξαρτησίας των διάδοχων κρατών,ανακυρήχτηκαν ως εθνικές,ανεξάρτητες γλώσσες ,η κατά τόπους διάλεκτος της σερβοκροατικής.Γλωσσολογικά είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη και οι διαφορές τους πολύ μικρές,αλλά,όπως είπα ,πολιτικοί λόγοι επέβαλαν την ανακύρηξή τους σε χωριστές γλώσσες.


Παρ'όλα αυτά ένα μεγάλο ποσοστό Βοσνίων και Μαυροβούνιων ονομάζει τη γλώσσα του σερβικά.

Όπως και όλες οι σλαβικές γλώσσες των Νότιων Βαλκανίων ,ανήκει στον νότιοσλαβικό κλάδο και προήλθε από την παλαιοσλαβονική γλώσσα.

Τα επίσημα σερβικά ,όπως και τα κροατικά βασίστηκαν στην στοκαβική διάλεκτο με κεντρική εστία την ανατολική Ερζεγοβίνη και την περιοχή Σουμάντια της Βοϊβοδίνας..Στο νότο μιλιέται και η σερβική διάλεκτος τορλάκ,που είναι αρκετά διαφοροποιημένη από την επίσημη και βαίνει ολοταχώς προς εξαφάνιση.Στην πραγματικότητα πρόκειται για μεταβατική διάλεκτο ανάμεσα στα σερβικά,το σκοπιανά και τα βουλγάρικα.

ακούστε τη σερβική γλώσσα στα νέα





Τα σερβικά μιλιούνται από περίπου 6 εκατομμύρια στη Σερβία και άλλα τόσα σε γειτονικές χώρες (Βοσνία-Ερζεγοβίνη,Μαυροβούνιο,Σκόπια,Σλοβενία) καθώς και τη σερβική διασπορά όπως στην Γερμανία όπου η σερβική παρουσία φτάνει το μισό εκατομμύριο.Είναι η επίσημη γλώσσα της Σερβίας και μία από τις επίσημες του Μαυροβουνίου,της Βοσνίας καθώς και της δικιά μας της Χερσονήσου του Άθω.

Η σερβική λογοτεχνία ξεκινάει το Μεσαίωνα,με σημαντικότερα έργα το Ευγγέλιο του Μίροσλαβ και τον Κώδικα του Ντουσάν.Από τη λαϊκή λογοτεχνία έχουν σωθεί λίγα έργα,όπως η Σερβική Αλεξανδρίδα που μιλάει για τον Μέγα Αλέξανδρο.

Αρχικά τα σερβικά γράφονταν στο γλαγολιτικό αλφάβητο και κατόπιν στο κυριλλογράμματο σερβικό αλφάβητο το οποίο διαμορφώθηκε το 1814 από τον Σέρβο Βούκ Κάρατζιτς.Λίγο αργότερα,το 1830,ο Κροάτης Λιουντεβίτ Γκράϊ δημιουργήσε για τα σερβικά ένα λατινογράμματο αλφάβητο.Σήμερα χρησιμοποιούνται και τα δύο κατά βούληση και κατά προτίμηση,κάνοντας τα σερβικά τη μοναδική ευρωπαϊκή γλώσσα με καθεστώς διγραφίας.Περισσότερα διαβάστε στην ανάρτηση το σερβικό αλφάβητο.

Српски језик је један од словенских језика из породице индоевропских језика. Први писани споменици у српској редакцији старословенског језика потичу из XI и XII века.

σέρπσκι γιέζικ γιε γιένταν οντ σλόβενσκιχ γιέζικα ίζ πορόντιτσε ιντοέβροπσκιχ γιέζικα.Πέρβι πίσανι σπομένιτσι ου σέρπκοϊ ρεντάκτσιι σταροσλόβενσκογκ γιέζικα πότιτσου ιζ ΧΙ ι ΧΙΙ βέκα.

Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive