η συροαραμαϊκή γραφή

Το συριακό αραμαϊκό αλφάβητο χρησιμοποιούταν για τη γραφή της συριακής αραμαϊκής,μιας διαλέκτου της μέσης αραμαϊκής.Διαμορφώθηκε με βάση το αυτοκρατορικό αραμαϊκό αλφάβητο.Το συριακό αλφάβητο αποτελούταν από τρεις παραλλαγές,την εστρανγκέλα,τη νεστοριανή και την παρλλαγή σέρτο (ιακωβίτικη). Η εστρανγκέλα είναι θεωρείται η κλασσική συριακή γραφή και είναι η παλαιότερη από τις τρεις.Οι άλλες δύο εμφανίστηκαν αργότερα,μετά το σχίσμα της Συριακής Ορθόδοξης εκκλησίας.

το συριακό αλφάβητο στην παραλλαγή εστρανγκελα

Το όνομά της προέρχεται από την ελληνική λέξη 'στρογγυλή' και τη συναντάμε σε κείμενα μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ. Στα μέσα του 5ου αιώνα μ.Χ. ,επήλθε το σχίσμα στη Συριακή Εκκλησία,λόγω δογματικών διαφορών που αφορούσαν τη φύση του Ιησού.Ως αποτέλεσμα η εκκλησία διάσπαστηκε στην ανατολική με επικεφαλής τον Νεστόριο και την δυτική με επικεφαλής τον Ιάκωβο.

Το σχίσμα είχε επιπτώσεις και στην γραφή,την εστράνγκελα,από την οποία αναπτύχθηκαν δύο νέες παραλλαγές ,η νεστοριανή για την ανατολική εκκλησία και η ιακωβίτικη για τη δυτική. Η νεστοριανή που θα πει ανατολική άρχισε να χρησιμοποιείται από τις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ. και μετά ενώ η  δυτική παραλλαγή σέρτο (ιακωβίτικη ή μαρωνίτικη)  από τις αρχές του 8ου αιώνα.Ο όρος ιακωβίτικη από μια μερίδα ακολούθων της εκκλησίας θεωρείται προσβλητικός.

μεταγραφή στα λατινικά
Η παραλλαγή εστρανγκέλα στάματησε να χρησιμοποείται ήδη από τον 10 μ.Χ. αιώνα,αλλά στις μέρες μας έχουν γίνει κάποιες επιτυχείς προσπάθειες αναβίωσής της από κάποια πανεπιστημία. Σήμερα οι λεγόμενες νεοαραμαϊκές γλώσσες γράφονται ,οι δυτικές ,κυρίως στην παραλλαγή σέρτο και οι ανατολικές στην νεστοριανή.



Άσκηση για να μάθετε μερικά γράμματα της συριακής γραφής.

 Syriac Estrangela he.svg     Syriac Estrangela mim.svg     Syriac Estrangela alap.svg     Syriac Estrangela tet.svg    Syriac Estrangela semkat.svg    Syriac Estrangela 'e.svg  





μαθαίνουμε να γράφουμε συριακό αραμαϊκό εστρανγκέλα

 

Δείτε επίσης

η αραμαϊκή γλώσσα Το φοινικικό αλφάβητο H αραβική γραφή Μερικοί καλοί λόγοι για να μάθετε εβραϊκά 
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive