Ποιά εκδοχή του αραμαϊκού αλφαβήτου χρησιμοποιείται για την Γραφή της Βίβλου;.

Για να ξεκαθαρίσω λίγο τα πράγματα.Άλλο πράγμα είναι το αλφάβητο που χρησιμοποιείται και άλλο η γλώσσα που γράφει.Δηλαδή το ίδιο αλφάβητο μπορεί να γράφει δύο γλώσσες.

Το μεγαλύτερο μέρος της Παλαιάς Διαθήκης είναι γραμμένο στην εβραϊκή γλώσσα.Κάποια κομμάτια της,όμως, όπως το Βιβλίο του Έζρα και του Δανιήλ είναι γραμμένα στην αραμαϊκή γλώσσα.

Σε ποιό όμως αλφάβητο γράφεται το εβραϊκό μέρος και σε ποιό το αραμαϊκό;Η απάντηση είναι,στο ίδιο και εξηγούμαι.Κατά την εποχή της Περσικής Αυτοκρατορίας τα αραμαϊκά γράφονταν στο Αυτοκρατορικό αραμαϊκό αλφάβητο.Μετά τη διάλυση της αυτοκρατορίας από τον Μ.Αλέξανδρο διασπάστηκε το ενιαίο του Αυτοκρατορικού αλφαβήτου και αναπτύχθηκαν διάφορες παραλλαγές.

Σήμερα η παραλλαγή που μοιάζει περισσότερο με το αυτοκρατορικό είναι η εβραϊκή γραφή .Εξαιτίας λοιπόν της μεγάλης ομοιότητας του εβραϊκού αλφαβήτου με το αυτοκρατορικό ,για την γραφή κομματιών από την Παλαιά Διαθήκη,είτε είναι γραμμένα στην εβραϊκή γλώσσα,είτε στην αραμαϊκή χρησιμοποιείται το ίδιο αλφάβητο:το εβραϊκό.

Η Καινή Διαθήκη μεταφράστηκε από τα ελληνικά στα συριακά αραμαϊκά και γι αυτό το λόγο γράφεται προτιμάται το συριακό αραμαϊκό αλφάβητο στην παραλλαγή εστράνγκελο που είναι η κλασσική συριακή γραφή.

Περισσότερα για το αραμαϊκό αλφάβητο εδώ.
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive