Ποιά εκδοχή του αραμαϊκού αλφαβήτου χρησιμοποιείται για την Γραφή της Βίβλου;.

Για να ξεκαθαρίσω λίγο τα πράγματα.Άλλο πράγμα είναι το αλφάβητο που χρησιμοποιείται και άλλο η γλώσσα που γράφει.Δηλαδή το ίδιο αλφάβητο μπορεί να γράφει δύο γλώσσες.

Το μεγαλύτερο μέρος της Παλαιάς Διαθήκης είναι γραμμένο στην εβραϊκή γλώσσα.Κάποια κομμάτια της,όμως, όπως το Βιβλίο του Έζρα και του Δανιήλ είναι γραμμένα στην αραμαϊκή γλώσσα.

Σε ποιό όμως αλφάβητο γράφεται το εβραϊκό μέρος και σε ποιό το αραμαϊκό;Η απάντηση είναι,στο ίδιο και εξηγούμαι.Κατά την εποχή της Περσικής Αυτοκρατορίας τα αραμαϊκά γράφονταν στο Αυτοκρατορικό αραμαϊκό αλφάβητο.Μετά τη διάλυση της αυτοκρατορίας από τον Μ.Αλέξανδρο διασπάστηκε το ενιαίο του Αυτοκρατορικού αλφαβήτου και αναπτύχθηκαν διάφορες παραλλαγές.

Σήμερα η παραλλαγή που μοιάζει περισσότερο με το αυτοκρατορικό είναι η εβραϊκή γραφή .Εξαιτίας λοιπόν της μεγάλης ομοιότητας του εβραϊκού αλφαβήτου με το αυτοκρατορικό ,για την γραφή κομματιών από την Παλαιά Διαθήκη,είτε είναι γραμμένα στην εβραϊκή γλώσσα,είτε στην αραμαϊκή χρησιμοποιείται το ίδιο αλφάβητο:το εβραϊκό.

Η Καινή Διαθήκη μεταφράστηκε από τα ελληνικά στα συριακά αραμαϊκά και γι αυτό το λόγο γράφεται προτιμάται το συριακό αραμαϊκό αλφάβητο στην παραλλαγή εστράνγκελο που είναι η κλασσική συριακή γραφή.

Περισσότερα για το αραμαϊκό αλφάβητο εδώ.
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive