το αραμαϊκό αλφάβητο


Το αραμαϊκό αλφάβητο είναι μια τροποποιημένη μορφή του φοινικικού αλφαβήτου και διαμορφώθηκε ως διακριτό από αυτό τον 8ο αιώνα π.Χ .

Συνέχισε να χρησιμοποιείται μέχρι το 600 μ.Χ. Αποτελείται  κυρίως μόνο από σύμφωνα,μερικά από τα οποία  αντιπροσωπεύουν ,εκτός από σύμφωνα,και μακρά φωνήεντα. 

Σ'αυτό βασίστηκαν πολλά αλφάβητα.Σήμερα πιο κοντά στο αραμαϊκό είναι το εβραϊκό αλφάβητο.

Η ιστορική σημασία του αραμαϊκού αλφαβήτου είναι μεγάλη,αφού μια πληθώρα γραφών της Μέσης Ανατολής,όπως το αραβικό, το εβραϊκό, το συριακό,το ναββαταϊκό,παλμυρικό και μαγδιακό προέρχονται από αυτό.

Το ίδιο συμβαίνει και με πολυάριθμα αλταϊκά αλφάβητα της κεντρικής και ανατολικής Ασίας,όπως το σογδιανό ,ουιγουρικό, το παραδοσιακό μογγολικό,ίσως και το παλαιοτουρκικό κ.α.Το μαντζουριανό αλφάβητο είναι το πιο απομακρυσμένο ανατολικά που προέρχεται από το αραμαϊκό αλφάβητο.

Ακόμη και κάποια ινδικά αλφάβητα φαίνεται να επηρρεάστηκαν από αυτό ,αφού κάποια σύμφωνα μοιάζουν οπτικά και συμπίπτουν φωνολογικά με αντίστοιχα αραμαϊκά.

Αυτό οφείλεται στην εκτεταμένη χρήση της αραμαϊκής  ως γλώσσας συννενόησης (λίνγκουα φράνκα) και ως επίσημης γλώσσας της νεοασσυριακής και κατόπιν της αυτοκρατορίας των Αχαιμενίδων. 

το πρώιμο αραμαϊκό αλφάβητο

Μοιάζει πολύ με τον πρόγονό του,το φοινικικό, και αναπτύχθηκε γύρω στον 10ο-9ο αιώνα π.Χ. .Αντικατέστησε τη σφηνοδειδή ασσυριακή γραφή ως το κύριο σύστημα γραφής της ασσυριακής αυτοκρατορίας.

το πρώϊμο αραμαϊκό αλφάβητο (10ος-9ος αιώνας π.X.)

το 'αυτοκρατορικό' αραμαϊκό αλφάβητο

Αυτές οι μορφές των γραμμάτων άρχισαν να χρησιμοποιούνται στη Αίγυπτο τον 5ο αιώνα π.Χ.Τα ονόματα των γραμμάτων είναι τα ίδια με τα αραμαϊκά της Βίβλου. Σ'αυτό γράφονταν τα αυτοκρατορικά αραμαϊκά,η επίσημη γλώσσα της αυτοκρατορίας των Αχαιμενίδων.
 
Η σύγχρονη εκδοχή του,παρακάτω, χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για τη γραφή κάποιων νεοαραμαϊκών γλωσσών.Ένας από τους απογόνους του αυτοκρατορικού,το εβραϊκό αλφάβητο, είναι σχεδόν πανομοιότυπος.Εξαιτίας αυτού του γεγονότος,σήμερα για τη γραφή των βιβλικών αραμαϊκών προτιμάται το λεγόμενο τετραγωνισμένο αραμαϊκό αλφάβητο το οποίο ουσιαστικά είναι το σύγχρονο εβραϊκό.
 
όνομα
γράμματος
σύμβολο
γράμματος
προφορά
στο ΔΦΑ
'Ααλαφ                         Aleph.svg                      /ʔ/; /aː/, /eː/
ΜπεεθBeth.svg/b/, /v/
ΓκάαμαλGimel.svg/ɡ/, /ɣ/
ΝτάλαθDaleth.svg/d/, /ð/
ΧεεHe0.svg/h/
ΟυάουWaw.svg/w/; /oː/, /uː/
ΖάϊνZayin.svg/z/
ΧέεθHeht.svg/ħ/
ΤεεθTeth.svgεμφατικό /tˤ/
ΓιούδYod.svg/j/; /iː/, /eː/
ΚάαφKaph.svg
/k/, /x/
ΛάαμαδLamed.svg/l/
ΜιμMem.svg/m/
ΝουνNun.svg/n/
ΣέμκαθSamekh.svg/s/
'ΕεAyin.svg/ʕ/
ΠεεPe0.svg/p/, /f/
ΣααντεSade 1.svg, Sade 2.svgεμφατικό /sˤ/
ΚοπφQoph.svg/q/
ΡεςResh.svg/r/
ΣινShin.svg/ʃ/
ΤαουTaw.svg/t/, /θ/



Ας δούμε τώρα πώς γράφεται το τετραγωνισμένο αραμαϊκό αλφάβητο(εβραϊκό).




Διαβάστε επίσης


Μην είσαι τζαμπατζής. Θέλεις να μάθεις κάτι παραπάνω για τα αραμαϊκά ;Αγόρασε και κανένα βιβλίο.
 
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive