η βοσνιακή γλώσσα

Η βοσνιακή είναι μια νότια σλαβική γλώσσα που μιλιέται στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Προήλθε από τα σερβοκροάτικα  από τα οποία έχει κάποιες σχετικά μικρές κατά τόπους διαφορές.

Ανακυρήχτηκε ανεξάρτητη και αυτόνομη γλώσσα μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το '90.

πώς προέκυψε η βοσνιακή


Στη Γιουγκοσλαβία όλες οι τοπικές γλωσσικές παραλλαγές που  υπήρχαν στη Σερβία,Βοσνία,Κροατία και Μαυροβούνιο αγνοούνταν συνειδητά και θεωρούνταν μία γλώσσα,η σερβοκροατική.

Οι διαφορές ήταν βέβαια μικρές και δεν επρόκειτο για διαφορέτικες γλώσσες  αλλά για διαφορετικές διαλέκτους με τοπικές παραλλαγές.

Σε κάθε περιοχή η γλώσσα είχε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ,πχ σε κάποιες λέξεις ή την προφορά που έδιναν την ντόπια χροιά στην κοινή γλώσσα.

με ανοιχτό πράσινο οι περιοχές που μιλιούνται τα βοσνιακά

Η διάσπαση της σερβοκροατικής και η επακόλουθη ανακύρηξη τεσσάρων νέων γλωσσών που προήλθαν από αυτή μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας οφείλεται μάλλον σε πολιτικούς λόγους παρά σε γλωσσολογικούς.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει και συνειδητές προσπάθειες ώστε να απομακρυνθούν γλωσσολογικά οι νέες γλώσσες μεταξύ τους.

Βέβαια προς το παρόν χωρίς αποτέλεσμα αφού πρόκειται όπως είπα ουσιαστικά για την ίδια γλώσσα και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη.


διαφορές με τα σερβοκροατικά

Ιστορικά,οι διαφορές της με την σερβοκροατική είναι κυρίως λέξεις αραβικής προελέσευως που σχετίζονται με το Ισλάμ καθώς επίσης και διαφορές στην προφορά,όπως ο φθόγγος  ξ χαρακτηριστικός της βοσνιακής καθομιλουμένης.

Επίσης κάποιες διαφορές υπάρχουν στην γραμματική και τη μορφολογία.
η Βοσνία Ερζεγοβίνη

ομιλητές και γραφή

Τα βοσνιακά είναι η επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης από το 1994 και μιλιούνται από περίπου 2,2 εκατομμύρια άτομα.

Γράφονται στο κυριλλικό και παράλληλα και στο λατινικό αλφάβητο.Το ίδιο καθεστώς διγραφίας επικρατεί και στα σερβικά.
Επίσης για τα βοσνιακά έχει αναπτυχθεί ένα αλφάβητο με βάση το αραβικό ,μια που οι Βόσνιοι είναι μουσουλμάνοι,το οποίο όμως δεν χρησιμοποιείται επίσημα.
Το παλιότερο νοτιοσλαβικό κείμενο χρονολογείται στα 1189 και είναι γραμμένο στα βοσνιακά .

Πρόκειται για τίτλους ιδιοκτησίας και γράφτηκε από τον Μπάν Κούλιν στο βοσνιακό κυριλλικό αλφάβητο. 
 

ονομασία

Η βοσνιακή ονομάζεται μποσανσκι (bosanski / босански) από την ομώνυμη επαρχία της Βοσνίας.

Σημειώστε ότι η λέξη Βοσνία πιστεύεται οτι είναι ιλλυρικής προέλευσης,από τις λίγες ιλλυρικές που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, και σημαίνει 'ποταμός'.

δείγμα της βοσνιακής γλώσσας

Bosanski jezik spada u vrstu tonskih jezika koji se u lingvistici nazivaju: jezici sa tonskim akcentom, a za njega je karakteristično postojanje dva tona (silazni i uzlazni) i dvije vokalne dužine (kratak i dug vokal). Jednosložne riječi mogu imati samo silazni ton, mada im vokal može biti i kratak i dug.
 
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive