η ουγκαριτική γραφή

Η ουγκαριτική ήταν μια βορειοδυτική σημιτική γραφή η οποία είχε ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό:ήταν ένα σφηνοειδές αλφάβητο και όχι συλλαβάριο
όπως το ακκαδικό σφηνοειδές σύστημα !Χρονολογείται στον 15-13ο αιώνα π.Χ. και χρησιμοποιόταν για τη γραφή της ουγκαριτικής γλώσσας.

Για τη γραφή του οι γραφείς της εποχής χρησιμοποιούσαν ένα είδος ξύλινου στυλού το οποίο το πίεζαν ελαφρά πάνω σε μαλακό πυλό.Το στυλό άφηνε ένα σημάδι που έμοιαζε με σφήνα.


Το σφηνοειδές σύστημα προφανώς προήλθε ως ιδέα από τα πολύ παλιότερα ακκαδικά και σουμεριακά.Το σουμεριακό και το ακκαδικό σφηνοειδές σύστημα ήταν χωρισμένο σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες σύμβολα που τα περισσότερα ήταν συλλαβές,ενώ κάποια από αυτά ολόκληρες λέξεις και ιδέες.Η ιδιατερότητα όμως της ουγκαριτικής γραφής ήταν ότι παρ'όλο που ήταν σφηνοειδής,κάθε σύμβολο αντιστοιχούσε σε ένα μόνο γράμμα!


Ήταν δηλαδή ένα σφηνοειδές αλφάβητο αποτελούμενο από 30 γράμματα.Η σειρά των γραμμάτων αποτελεί το παλιότερο στοιχείο για την σειρά άλλων μεταγενέστερων σημιτικών αλφαβήτων,όπως το φοινικικό και όλων των απογόνων του ,όπως το αραμαϊκό,το εβραϊκό,το αραβικό,το ελληνικό,το λατινικό και όλων των δυτικών αλφαβήτων.

Υπάρχει ένα επιπλέον σύμβολο το οποίο χώριζε τις λέξεις.Ήταν το

Όπως και τα περισσότερα σημιτικά αλφάβητα αποτελούταν κυρίως μόνο από σύμφωνα και γραφόταν από τα αριστερά προς δεξιά.Ανάποδα δηλαδή από τα υπόλοιπα σημιτικά.


Πινακίδες στο ουγκαριτικό αλφάβητο ανακαλύφτηκαν στην Ουγκαρίτ,την Ευαγορίτιδα των Χαναναίων,στην σημερινή Συρία απέναντι από την Κύπρο.

Το αλφάβητο πιθανώς σχετίζεται με το συλλαβάριο της Βίβλου για το οποίο γνωρίζουμε πολύ λίγα.Το συλλαβάριο αυτό φαίνεται να ήταν κάτι ανάμεσα στα σημιτικά συμφωνητικά αλφάβητα,αιγυπτιακά ιερογλυφικά και τα συλλαβάρια της Μικρασίας και Μεσογείου.
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive