τα αφρικάανς της Νότιας Αφρικής


Τα αφρικάανς είναι μια γερμανογενής γλώσσα θυγατρική της ολλανδικής που μιλιέται στη Νότια και νοτιοδυτική Αφρική.Προήλθε από τις ολλανδικές διαλέκτους που έφεραν στην περιοχή Ολλανδοί άποικοι κατά τον 18ο αιώνα.Από τότε έχει διαφοροποιηθεί από τα ολλανδικά και έχει εξελιχθεί σε χωριστή γλώσσα.Παρ'όλα αυτά ανάμεσα σε ομιλητές των δύο γλωσσών υπάρχει μεγάλη δυνατότητα αλληλοκατανόησης,ιδιαίτερα στο γραπτό λόγο.


Στις αρχές του 18ου αιώνα άρχισε να αντικαθιστά τα Μαλάι ως γλώσσα διδασκαλίας στα μουσουλμανικά σχολεία στη Νότια Αφρική και εκείνη την εποχή γραφόταν στο αραβικό αλφάβητο.Λίγες δεκαετίες αργότερα άρχισε να εμφανίζονται δημοσιεύματα σε εφημερίδες,θρησκευτικά και πολιτικά έργα γραμμένα στο λατινικό αλφάβητο το οποίο τελικά καθιερώθηκε.Ακολούθησε η έκδοση στο λατινικό γραμματικών,λεξικών και πολλών άλλων βιβλίων.

κατανομή των αφρικάανς στη Νότια Αφρική

Στις αρχές του 20ου αιώνα η γλώσσα έπαψε να θεωρείται ώς μια λαϊκή εκδοχή των λατινικών και αναγνωρίστηκε ως η επίσημη γλώσσα της Νότιας Αφρικής.Μάλιστα είναι η γλώσσα με το μεγαλύτερο αριθμό πρώτων ομιλητών που καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση στο πολύγλωσσο τοπίο της χώρας.

Στο πολύγλωσσο σκηνικό της Εκτός από τη Ν.Α. η γλώσσα μιλιέται στην γειτονική Ναμίμπια από το 10 τοις εκατό του πληθυσμού ,όπου είναι επίσης αναγνωρισμένη μία από τις επίσημες κρατικές γλώσσες.Υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκατομμύρια άτομα τη μιλούν ως πρώτη και δεύτερη γλώσσα και επιπλέον 5-8 εκατομμύρια έχουν βασική γνώσση της.

χώρες που μιλιούνται τα αφρικάανς
Γλωσσολογικά κατατάσσεται στις κάτω φραγκονικές γλώσσες του γερμανικού κλάδου με πιο συγγενική όπως είπα τα ολλανδικά και τα φλαμανδικά.Ένα ποσοστό 5 με 10% προέρχεται από τα Μαλάι και αφρικανικές γλώσσες.Εκτός από το λεξιλόγιο διαφορές υπάρχουν με τα ολλανδικά και σε κάποια στοιχεία της γραμματικής και του συντακτικού.

Δείγμα της γλώσσας
Afrikaans is 'n Nederfrankiese taal wat 'n lid is van die Germaanse taalgroep. Afrikaans is een van die jongste erkende tale. Dit is op 8 Mei 1925 as 'n amptelike taal erken, en is tans die derde jongste Germaanse taal wat amptelike status geniet, naas Faroërs (of Faroëes) wat in 1948 grondwetlik erken is en Luxemburgs (of Lëtzebuergesch) wat hierdie status in 1984 gekry het.

Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive