Πολυπολιτισμικότητα και ανακύκλωση


Στην εποχή της... πολυπολιτισμικότητας εντάσσεται η διαχείριση των σκουπιδιών στην Αθήνα, καθώς οι δημοτικές Αρχές είναι έτοιμες να εκδώσουν... οδηγίες για τα είδη απορριμμάτων που θα πρέπει να απορρίπτονται στους κάδους ανακύκλωσης. Οι υπεύθυνοι πιστεύουν, μάλιστα, ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες που απαιτούνται, ώστε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, οι κάδοι ανακύκλωσης να έχουν αναρτημένες οδηγίες στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα κινέζικα, τα αραβικά, ενδεχομένως και στα μπενγκάλι, τη γλώσσα που ομιλείται στο Μπαγκλαντές, ή τη δημοφιλέστερη αφγανική γλώσσα των Παστούν.

Η σχετική κίνηση του δήμου Αθηναίων έχει στόχο την ένταξη των μεταναστών που κατοικούν σε συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας στην κουλτούρα της ανακύκλωσης. Τα νέα στοιχεία για το 2011 δείχνουν μικρή αύξηση για τα απορρίμματα που ανακυκλώθηκαν, καθώς από τους 43.744 τόνους που ήταν το περιεχόμενο των μπλε κάδων το 2010, ο όγκος των ανακυκλώσιμων που συλλέχθηκαν έφτασε τους 44.324 τόνους το 2011. Παρ’ όλα αυτά, σε αρκετές γειτονιές οι υπηρεσίες του δήμου διαπίστωσαν την απόρριψη μεγάλης ποσότητας κοινών απορριμμάτων σε μπλε κάδους, γεγονός που προκαλεί τεράστια προβλήματα στο σύστημα της ανακύκλωσης, καθώς στην ουσία καταστρέφει τις συσκευασίες γυαλιού, χαρτιού, πλαστικού και αλουμινίου.

«Μαζί με τα ελληνικά θα υπάρχουν σίγουρα οδηγίες στα γαλλικά και τα αγγλικά, που γίνονται κατανοητά από τους μετανάστες της Αφρικής, στα κινέζικα, τα αραβικά, ενώ ερευνούμε τα δημογραφικά δεδομένα για να δούμε ποιες άλλες γλώσσες πρέπει να συμπεριλάβουμε. Ενδεχομένως να επικεντρωθούμε στις γλώσσες των μεταναστών από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Ανδρέας Βαρελάς.

Πρεμιέρα στα Πατήσια

Αρχικά, ο σχεδιασμός του δήμου θα βασιστεί στην τοποθέτηση των πολύγλωσσων οδηγιών στους μπλε κάδους του 6ου δημοτικού διαμερίσματος Αθηνών, δηλαδή στα Πατήσια και την Κυψέλη, όπου κατοικούν αρκετοί μετανάστες. Είναι οι ίδιες συνοικίες όπου τα συνεργεία αποκομιδής απορριμμάτων έχουν διαπιστώσει αλλοίωση του περιεχόμενου των μπλε κάδων σε μεγάλο βαθμό.

Σε δεύτερη φάση -και εφόσον η κίνηση κριθεί επιτυχημένη- οι σχετικές οδηγίες θα συνοδεύουν όλους τους μπλε κάδους αλλά και τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης χαρτιού, σε ολόκληρη την πρωτεύουσα. «Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε το ίδιο πρόβλημα συνολικά στην Ελλάδα, οπουδήποτε υπήρχε μπλε κάδος, καθώς οι συμπατριώτες μας δεν είχαν αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να πετούν εκεί τα αποφάγια τους. Το πρόβλημα δυστυχώς παραμένει, αλλά σαφέστατα η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», επισημαίνει ο Α. Βαρελάς, τονίζοντας παράλληλα ότι, παρά τα προβλήματα, είναι αξιοσημείωτο ότι υπήρξε αύξηση στην ποσότητα απορριμμάτων συσκευασίας που συλλέχθηκαν την περασμένη χρονιά από τους μπλε κάδους. «Οσο εντείνεται η οικονομική κρίση, σε αρκετούς δήμους αλλά και στον δικό μας, έχουμε πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που παίρνουν τα ανακυκλώσιμα μέσα από τους κάδους. Εμείς αποδίδουμε την αύξηση στην αλλαγή των σημείων τοποθέτησης των κάδων ανακύκλωσης, ώστε αυτοί να εξυπηρετούν καλύτερα τους πολίτες», καταλήγει ο αντιδήμαρχος Αθηναίων.

«Η κίνηση είναι θετική, είναι άγνωστο όμως εάν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς σε καιρούς κρίσης υπάρχουν πολλά περιστατικά κλοπής ανακυκλώσιμων υλικών από τους κάδους. Ισως θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη βάση σε αυτό το ζήτημα», αναφέρει ο επικεφαλής της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος.
πηγή
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive