Ξεφυλλίζοντας λεξικά και λίστες.

 Ένας τρόπος ,ευχάριστος για μένα,που χρησιμοποιώ για να βελτιώσω τις ξένες γλώσσες που ξέρω είναι να ξεφυλλίζω λεξικά ή λίστες λεξιλογίου.

Παίρνω ένα λεξικό,αρχίζω και το ξεφυλλίζω κοιτάζοντας φευγαλέα λέξεις από εδώ και από εκεί.Όταν βρω κάποια λέξη που μου αρέσει σταματώ εκεί και διαβάζω λίγα περισσότερα για τη λέξη καθώς και μαθαίνω το παράδειγμα με τη λέξη ,αν υπάρχει τέτοιο.Έτσι δεν κουράζω τον εαυτό και μαθαίνω ευχάριστα.

Επίσης προσπαθώ να διαβάζω λέξεις από διάφορους τομείς,όπως της αυτόν της ανθρώπινης ζωής,δραστηριότητας,στη δουλειά,στο σχολείο,για τον κόσμο,τη φύσικη,την επιστήμη και γενικά ότι πέσει στα χέρια μου.

Επιπλέον αναζητώ και συγκεντρώνω διάφορες λίστες λεξιλογίου στη γλώσσα που με ενδιάφερει,ειδικά όταν αυτές είναι εξειδικευμένες και δυσεύρετες.Πχ διαβάζω μια λίστα μετάλλων στα ρώσικα,μια άλλη με ρούχα στα αγγλικα και μια τρίτη με ρήματα στα βλάχικα και ούτω καθεξής.Λίστες λέξεων υπάρχουν διάφορες,χωρισμένες με διαφορετικά κριτήρια,όπως ανάλογα με το θέμα,τον τομέα ή τη συχνότητα.Οι λίστες συχνότητας (frequency list) μπορεί να είναι πολύ εκτενείς και να φτάνουν τις αρκετές χιλιάδες λέξεις.Προσπάθω δηλαδή να διευρύνω όσο γίνεται τους τομείς που ανήκει το λεξιλόγιό μου.

Το λεξιλόγιο είναι πολύ σημαντικό για να αρχίσεις να μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα ,σημαντικότερο και από τη γραμματική.Χωρίς αυτό δεν μπορείς να κάνεις βήμα.Ενώ η γραμματική δεν χρειάζεται και πολύ διάβασμα ,μόνο μερικά βασικά στην αρχή.Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους από την εμπειρία.Όταν το λεξιλόγιο φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο μπορείτε να πάτε παρακάτω και να αρχίσετε να μελετάτε τη γραμματική σε λίγο μεγαλύτερο βάθος.Αν κάνετε το αντίθετο μάλλον θα ζοριστείτε πολύ και πιθανώς να τα παρατήσετε.

Και όπως είπα παραπάνω,διαβάστε μόνο αυτό που σας αρέσει και σας κάνει εντύπωση.Μην σας τρομάζει το μέγεθος του λεξικού ή της λίστας. Ξεφυλλίστετα,ψάξτε τα και περιοριστείτε μόνο στα σημεία που σας προκαλούν εντύπωση.


Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive