το θιβετιανό αλφάβητο

Το θιβετιανό αλφάβητο δημιουργήθηκε τον 7ο αιώνα μ.Χ. με πρότυπο ινδικά αλφάβητα της εποχής.Ο αυτοκράτορας του Θιβέτ έστειλε έναν υπουργό του,τον Thonmi Sambhota στην Ινδία για συλλέξει πληροφορίες για τον βουδισμό.

Εκείνος φτάνοντας στην Ινδία,δεν περιορίστηκε απλά στην περισυλλογή πληροφοριών αλλά χρησιμοποιώντας ως πρότυπο αλφάβητα της περιοχής,όπως το ντεβανάγκαρι,δημιούργησε την πρώτη γραφή για τα θιβετιανά,την οποία και έφερε μαζί του στην πατρίδα.


Η γραφή έχει δύο μορφές, μία που χρησιμοποιείται στον τύπο, βιβλία,  εφημερίδες κτλ και μία χειρόγραφη η οποία είναι η καθημερινή γραφή των θιβετιανών.

Σήμερα επειδή η προφορά της θιβετιανής γλώσσας έχει αλλάξει η γραφή δεν αντικατοπτρίζει την προφορική γλώσσα

κα
κχα
γκα
νγκα
τσα
τσχα
τζα
νια
τα
τχα
ντα
να
πα
πχα
μπα
μα
τσα
τσχα
τζα
βα
ζζα
ζα
για
ρα
λα
σσα
σα


χα
α


Θιβετιανές γραμματοσειρές μπορείτε να βρείτε εδώ.Η επίσημη θιβετιανή γλώσσα βασίζεται στη διάλεκτο της Λάσα ,την πρωτεύουσα της Αυτόνομης Κινεζικής Επαρχίας του Θιβέτ και ονομάζεται ούτσανγκ. 

Η ούτσανγκ μαζί με τις διαλέκτους άμντο και χαμ αποτελούν τη θιβετιανή γλωσσική οικογένεια.Share:

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive