Εικονικά πληκτρολόγια για πολλές γραφές.


Σήμερα ανακάλυψα έναν πολύ χρήσιμο ιστότοπο,τον 'λεξίλογο', ο οποίος μεταγράφει αυτόματα λατινικά γράμματα σε περισσότερα από 100 αλφάβητα χρησιμοποιώντας ένα εικονικό πληκτρολόγιο.

λατινικές παραλλαγές
Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και παραλλαγές του λατινικού αλφαβήτου όπως αυτές χρησιμοποιούνται σε διάφορες γλώσσες ,όπως για παράδειγμα στα αλβανικά,τα ούγγρικα,τα κουρδικά ή τα τσέχικα.Από τις λατινικές παραλλαγές εντύπωση προκαλεί η λατινική μεταγραφή αιγυπτιακών ιερογλυφικών και κοπτικών.

πληκτρολόγιο διάφορες γραφές του κόσμου
Μια δεύτερη λίστα περιλαμβάνει μεταγραφή σε κυριλλικά αλφάβητα αλλά και σε άλλα πιο περίεργα,όπως το κοπτικό,το χίντι,τα γιαπωνέζικα (κάντζι και κάνα),αρμένικα,γεωργιανά,χμερ,αραβικά,ελληνικά,αρχαία και νέα,καθώς και πολλά άλλα.Ακόμη και κινέζικα.
 
κινέζικο πληκτρολόγιο
Προσέξτε ότι στα κινέζικα δεν γίνεται μεταγραφή γράμμα προς γράμμα αφού κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.Ο λόγος είναι ότι το λατινικό ,όπως και όλα τα δυτικά αλφάβητα,είναι τελείως διαφορετικό σύστημα από κινέζικο.Ο τρόπος που χρησιμοποιείται για να γίνει η μετεγραφή στα κινέζικα είναι ο εξής:εισάγεις μια συλλαβή στα πίνγιν(λατινογράμματο κινέζικο) και μετά σου βγάζει όλες τις παραλλαγές πίνγιν και τα σύμβολα που αντιστοιχούν σ'αυτές στα κινέζικα.Επίσης δίνεται δυνατότητα μεταγραφής στα κινέζικα σύμφωνα με τα θεμελιώδη κινέζικα σύμβολα (radicals).

αραμαϊκό συριακό
Επιτέλους βρέθηκε ένα εικονικό πληκτρολόγιο για συριακό αραμαϊκό που θα σας λύσει τα χέρια.Η μεταγραφή γίνεται στην νεστοριανή (μαδναϊκή) παραλλαγή.Απολαύστε το.

διεθνές φωνητικό
Φυσικά από τη συλλογή δεν λείπει και το διεθνές φωνητικό αλφάβητο.

Πολύ χρήσιμο εργαλείο ο 'λεξίλογος ' για τις μελέτες σας.
Δείτε το εδώ
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive