Κουσούντα,η γλώσσα με τον έναν ομιλητή.


Στο δυτικό Νεπάλ μια γλώσσα βρίσκεται ένα μόλις βήμα πριν από το θάνατό της.Μόνο μία ηλικιωμένη γυναίκα,μέλος μια μικρής φυλής, είναι σε θέση να τη μιλήσει.

Τα υπόλοιπα μέλη της φυλής της που αριθμούν περίπου 100 άτομα δεν την γνωρίζουν και όλα έχουν παντρευτεί εκτός φυλής.Αυτό θλίβει πολύ την  Gyani Maiya Sen αφού κανένας δεν είναι σε θέση να την καταλάβει.

Η γλώσσα της προξένησε τον ενδιαφέρον γλωσσολόγων μετά την ανακάλυψη της ενός ομιλητή της,αφού θεωρούταν από καιρό εξαφανισμένη.Η γυναίκα είχε κατέβει μαζί με κάποιος συγχωριανούς της στην πόλη για δουλειές και κάποιος παρατήρησε ότι εκείνη γνωρίζει μια άγνωστη γλώσσα.


Ονομάζεται κουσούντα και εκτός του ότι παρουσιάστηκε ευκαιρία για την καταγραφή της αφού μέχρι τώρα θεωρούταν χαμένη, παρουσιάζει ενδιαφέρον και για έναν άλλο λόγο.Είναι απομονωμένη γλώσσα που δεν σχετίζεται με καμία άλλη της περιοχής αλλά και οποιαδήποτε γνωστή γλώσσα.

Παρουσιάζει χαρακτηριστικά που είναι εξαιρετικά πολύπλοκα σε σχέση με τις άλλες ντόπιες γλώσσες και μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί τρία φωνήεντα και δεκαπέντε σύμφωνα.

Φαίνεται ότι ανήκει στις ιθαγενείς γλώσσες που μιλιούνταν στην περιοχή πριν τον ερχομό  ινδοαρειανών και θιβετιανομπουρμικών γλωσσών.

Οι επιστήμονες έχουν ζητήσει από τις θιβετιανές αρχές να πάρουν μέτρα για την καταγραφή της και διάσωσή της. 

Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive