οι γλώσσες της Ελβετίας

Η Ελβετία αποτελεί ένα κλασσικό παράδειγμα πολύγλωσσης χώρας όπου συνολικά μιλιούνται τέσσερις γλώσσες,γερμανικά,γαλλικά,ιταλικά καθώς και τα ρόμανς,μια λατινογενής γλώσσα.Από αυτές οι τρεις πρώτες αποτελούν τις επίσημες γλώσσες του κράτους.

οι τέσσερις εθνικές γλώσσες της Ελβετίας:
γαλλικά (μωβ)
γερμανικά (κίτρινο)
ιταλικά (πράσινο)
ρόμανς (κόκκινο)


οι τέσσερις εθνικές γλώσσες
γερμανικά
Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας ,περίπου 64% (4,5
εκατομμύρια)  μιλά ως μητρική του γλώσσα τα γερμανικά,στην ελβετική τους εκδοχή, στα βόρεια και κεντρικά της χώρας.Τα ελβετικά γερμανικά κατατάσσονται στις αλεμανικές διάλεκτους μαζί με τις διαλέκτους της νότιας Γερμανίας.

γαλλικά
Η δεύτερη πιο ομιλούμενη είναι τα γαλλικά στα δυτικά καντόνια της χώρας και μιλιέται από 1,5 εκατομμύριο περίπου το 20 τοις εκατό του πληθυσμού.


ιταλικά
Η τρίτη επίσημη γλώσσα του κράτους,τα ιταλικά,μιλιούνται στα νότια της χώρας από μισό περίπου εκατομμύριο.

ρόμανς
Στα ανατολικά της χώρας μιλιέται και μία τέταρτη γλώσσα η οποία όμως δεν είναι επίσημη κρατική.Είναι τα ρόμανς,μια λατινογενής γλώσσα της λεγόμενης ραιτορομανικής οικογένειας η οποία προήλθε από τα λαϊκά λατινικά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.Σχετίζεται περισσότερο με τα γαλλικά,τα λομβαρδικά στην Ιταλία καθώς και τα οξιτανικά στη Νότια Γαλλία.


Όλες  αυτές οι γλώσσες έχουν διάφορες τοπικές διαλέκτους,οι οποίες χρησιμοποιούν ένα κοινό πρότυπο.

οι αλεμανικές διάλεκτοι στη Νότια Γερμανία,Ελβετία και Αυστρία

γλωσσική κατάσταση που επικρατεί
Κάθε μαθητής στο ελβετικό εκπαιδευτικό σύστημα υποχρεούται να επιλέξει εκτός από τη μητρική του μία από τις υπόλοιπες εθνικές γλώσσες ως δεύτερη.Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι κάποια καντόνια της Ελβετίας είναι δίγλωσσα,όπως το Φράιμπουργκ στα δυτικά της χώρας,όπου μιλιούνται γερμανικά και γαλλικά.Κάποια άλλα στα νότια είναι ακόμη και τρίγλωσσα.

Μέσα σ αυτή την πολύγλωσση συμβίωση παρατηρείται και το φαινόμενο κατά το οποίο πληθυσμοί εγκαταλείπουν την μητρική τους γλώσσα και υιοθετούν μια άλλη ως πρώτη.Τις τελευταίες δεκαετίες αυτό συμβαίνει κυρίως εις βάρος των γερμανικών και υπέρ των γαλλικών.


Η Ελβετία  αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα πολυγλωσσίας στην πράξη που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες χώρες.


Διαβάστε επίσης
Υπάρχουν γλώσσες ελβετικά και αυστριακά;
μαθήματα γερμανικών
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive