Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν χαμένη γλώσσα!

Μέρος της πινακίδας του Ντιγιαρμπακίρ (800π.Χ.) γραμμένης σε μια άγνωστη γλώσσα
 Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην νοτιοανατολική Τουρκία στοιχεία για την ύπαρξη μιας ξεχασμένης γλώσσας που μιλιόταν στην περιοχή πριν από 2500 χρόνια κατά την εποχή της Ασσυριακής Αυτοκρατορίας.

Πιστεύεται ότι η γλώσσα αυτή μιλιόταν στην ασσυριακή πόλη Τουσάν από εποίκους που προήλθαν από τα βουνά Ζάγρος στα σημερινά σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν και Ιράκ.

Ο πληθυσμός αυτός πιθανώς μετεγκαταστάθηκε στην περιοχή βιαίως από τους Ασσυρίους ,μια πρακτική που την χρησιμοποιούσαν ευρέως.Εκεί αναγκάστηκαν να χτίσουν μια συνοριακή πόλη και να καλλιεργούν τα περίχωρά της.

Οι γνώσεις που έχουμε γι'αυτή τη γλώσσα προέρχονται από μία και μόνο επιγραφή η οποία ψήθηκε μετά από πυρκαγιά στο παλάτι της Τουσάν και έτσι έφτασε ως τις μέρες μας.Χρονολογείται στο 800 π.Χ. και είναι γραμμένη σε σφηνοειδή γραφή.Πρόκειται για μια λίστα γυναικείων ονομάτων οι οποίες πιθανολογείται ότι ήταν ακόλουθες στο παλάτι της περιοχής.

Συνολικά στην επιγραφή καταμετρούνται 144 ονόματα από τα οποία είναι ευανάγνωστα τα 60.Από αυτά μόνο 15 μπορούν να ετυμολογηθούν σύμφωνα με αναγνωρίσιμες γλώσσες της εποχής.Τα υπόλοιπα φαίνεται να μην σχετίζονται ούτε με τα ασσυριακά,τα αιγυπτιακά,τα ουραρτικά αλλά ούτε και με τα ελαμιτικά ή τα δυτικά σημιτικά,γλώσσες της εποχής.

Για ποιά ακριβώς είναι η γλώσσα της επιγραφής γίνονται διάφορες οικασίες.Μία υποστηρίζει ότι είναι τα σουμβρικά,μια γλώσσα που μιλιόταν στην περιοχή πριν την άφιξη των Ασσυρίων.Αλλά από όσο γνωρίζουν οι ιστορικοί τα σουμβρικά δεν γράφτηκαν ποτέ και επιπλέον ίσως να αποτελούσαν και διάλεκτο της χουρικής.

Μία άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι ήταν η γλώσσα του λαού των Μούσκι ο οποίος μετανάστευε στην περιοχή ,την εποχή που ψήθηκε η επιγραφή.Αλλά αυτός ο λαός δεν εμφανίζεται στις διοικητικές επιγραφές των Ασσυρίων,οπότε θα πρέπει να υποτεθεί ότι είτε σκλαβώθηκε από αυτούς είτε διείσδυσε στην ασσυριακή αυτοκρατορία,υποθέσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν στοιχεία.

Πιο πιθανή φαίνεται η περίπτωση η γλώσσα να προέρχεται από άλλο μέρος της αυτοκρατορίας και να έφτασε στην περιοχή ύστερα από αναγκαστική μετεγκατάσταση.

Η μετεγκατάσταση λαών ήταν μια πάγια τακτική που ακολουθούσαν οι Ασσύριοι βασιλιάδες ειδικά μετά την επέκταση της αυτοκρατορίας το 900 π.Χ.Αυτό γινόταν με σκοπό να σπάσουν τη ντόπια ελίτ και να επιβληθούν στην περιοχή.Ο μετακινημένος λαός στη νέα του πατρίδα εξαρτώταν εξ ολοκλήρου από την ασσυριακή διοίκηση για την επιβίωσή του.

Η πινακίδα σήμερα φυλάσσεται στο Ντιγιαρμπακίρ της Τουρκίας και ελπίζεται ότι θα εκτεθεί σύντομα σε κοινή θέα.

Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive