η γαλικική γλώσσα

Η γαλικική είναι η αδερφή γλώσσα της πορτογαλικής μαζί με την οποία προήλθαν από έναν κοινό πρόγονο την γαλικική πορτογαλική όπως λεγόταν.Εκείνη ήταν η επίσημη γλώσσα του βασιλείου της Γαλικίας,το οποίο ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα από την γερμανική φυλή των Σουέβι.Μιλιέται στο βορειοδυτικό άκρο της Ιβηρικής Χερσονήσου,που σήμερα ανήκει στην Ισπανία.


Παλαιότερα που η Πορτογαλία ήταν μέρος του Ισπανικού Βασιλείου η περιοχή της Γαλικίας με την βόρεια Πορτογαλία αποτελούσαν μία επαρχία.Οι δύο γλώσσες τότε δεν είχαν μεγάλες διαφορές και ουσιαστικά ήταν η ίδια με μικρές παραλλαγές.Μετά όμως την ανεξαρτητοποίηση της Πορτογαλίας από την Ισπανία και την ανάδειξή της σε παγκόσμια θαλασσοκράτειρα,η πορτογαλική οδηγήθηκε σε διαφορετική πορεία από τα γαλικικά τα οποία παρέμειναν σημάντικα μόνο σε τοπικό επίπεδο.Επόμενο ήταν οι δύο γλώσσες να έχουν απομακρυνθεί αρκετά.Παρ'όλα αυτά τα γαλικικά βρίσκονται πιο κοντά στα πορτογαλικά παρά στα ισπανικά.

η επαρχία της Γαλικίας στην Ισπανία

Κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου μάλιστα είχε απαγορευτεί η χρήση τους.Σήμερα αποτελεί μια από τις 5 επίσημες γλώσσες της Ισπανίας και διδάσκεται παντού στη Γαλικία όπου η εκπαίδευση είναι δίγλωσση στα γαλικικά και τα πορτογαλικά.

οι γερμανόφωνοι νομάδες Σουέβι
Οι Σουέβι ήταν ένας γερμανικός λαός που αρχικά πιστεύεται ότι είχε κοιτίδα τις Βαλτικές ακτές στη Νότια Σκανδιναβία και τη Βόρεια Γερμανία.Αυτή η πεποίθηση ενισχύεται από το γεγονός ότι η Βαλτική Θάλασσα ήταν γνωστή στους Ρωμαίους ως mare suebicum (μάρε σουέμπικουμ) δηλαδή θάλασσα των Σουέβων.Αργότερα μαζί με άλλους βαρβαρικούς λαούς άρχισαν τις εισβολές και επιδρομές στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Ένας κλάδος τους κατέληξε στην βορειοδυτική Ιβηρική ,όπου ίδρυσε το βασίλειο της Γαλικίας το οποίο κράτησε 170 χρόνια μέχρι την ενσωμάτωσή του στο βανδαλικό βασίλειο.


Share:

No comments:

Post a Comment

Subscribe To Get Updates To Your Inbox
Get This Widget

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive