η γλώσσα των Βανδάλων

Τα βανδαλικά ήταν η γλώσσα του λαού των Βανδάλων και μιλιούνταν στην Ισπανία και τη βόρεια Αφρική.

Γι'αυτή τη γλώσσα έχουμε ελάχιστες μαρτυρίες ,μερικά βανδαλικά ονόματα από την Ισπανία και μόλις τρεις βανδαλικές φράσεις που αναφέρονται σε έργα γραμμένα στα λατινικά.Η μία από αυτές είναι μάλλον η αρχή της προσευχής 'Κύριε,ελέησον'.


Από αυτά τα λιγοστά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας έχουν εξαχθεί κάποια συμπεράσματα σχετικά με τη φωνολογία της βανδαλικής γλώσσας και την κατάταξής της.Ανήκει στον ανατολικό γερμανικό κλάδο και ήταν πολύ συγγενική των γοτθικών.

Οι γλωσσολόγοι πιθανολογούν ότι τα βανδαλικά,τα γεπιδικά και τα γοτθικά ήταν πολύ συγγενικές γλώσσες μεταξύ τους,που στην εποχή τους ήταν όλες γνωστές με την ονομασία γοτθικά.

Μερικές βανδαλικές φράσεις που γνωρίζουμε:
Eils!-Ζήτω!
Scapia matzia ia drincan!-Πάμε να φάμε και να πιούμε κάτι!
Froja armes-Κύριε,ελεήσον.

ο Βανδαλικός πόλεμος


Οι Βάνδαλοι ήταν ένας γερμανικός λαός με αρχική κοιτίδα την σκανδιναβική χερσόνησο.Ακολούθως πέρασε στις απέναντι βαλτικές ακτές και εγκατάθηκε στη σημερινή Πολωνία.

Κατά τον 5ο μ.Χ. αιώνα οι Βάνδαλοι άρχισαν να εισβάλουν στη δυτική ρωμαϊκή αυτοκρατορία διασχίζοντας ολόκληρη τη Γαλατία και σκοτώνοντας και λεηλατώντας έφτασαν στην Ιβηρική χερσόνησο όπου εγκαθίδρυσαν βανδαλικά βασίλεια στη σημερινή βόρεια Πορτογαλία και νότια Ισπανία.

Η προσευχή του Κυρίου στη βανδαλική.


Αργότερα μετεγκαστάθηκαν στις απέναντι ακτές κατακτώντας τη Ρωμαϊκή επαρχία της βόρειας Αφρικής και τα απένταντι νησιά,τις Βαλεαρίδες,τη Σαρδηνία,τη Σικελία και την Κορσική.Αποτελούσαν σοβαρή απειλή για τους Ρωμαίους και μάλιστα το 455 μ.Χ. κατέλαβαν και λεηλάτησαν την ίδια τη Ρώμη.

Το βασίλειό τους επιβίωσε μέχρι τα μέσα του 6ου αιώνα οπότε ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός κάτελαβε και προσάρτησε την βανδαλική βόρεια Αφρική κατά τους λεγόμενους βανδαλικούς πολέμους θέτοντας τέλος στην ύπαρξή τους.Το όνομά τους έγινε συνώνυμο της καταστροφής και της λεηλασίας.

Οι Βάνδαλοι ήταν χριστιανοί που πίστευαν στο Αρειανό δόγμα.



Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive