Πορτογαλικό αλφάβητο και γλώσσα

το πορτογαλικό αλφάβητο. 

Ακούστε το πορτογαλικό αλφάβητο (Πορτογαλία).
Ακούστε το πορτογαλικό αλφάβητο. (Βραζιλία)  

Το πορτογαλικό αλφάβητο βασίζεται στο λατινικό και αποτελείται από 26 γράμματα.Ουσιαστικά είναι πανομοιότυπο με το αγγλικό.

Μερικά χαρακτηριστικά:

  • Η προφορά κάποιων γραμμάτων είναι διαφορετική στη Βραζιλία από ότι στην Πορτογαλία.
  • Επιπλέον κάποια φωνήεντα παίρνουν διακριτικά σημεία: Á, Â, Ã, À, Ç, É, Ê, Í, Ó, Ô, Õ, Ú
  • τα γράμματα K,W και Υ συμπεριλήφθηκαν στο πορτογαλικό αλφάβητο της Βραζιλίας,του ανατολικού Τιμόρ,του Μακάο και της Πορτογαλίας το 1990 όταν τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία για την πορτογαλική, αλλά συνήθως δεν χρησιμοποιούνται παρα μόνο για χημικούς τύπους,συντογραφιες, μέτρα βάρους, μήκους,κτλ.
  

Πορτογαλική γλώσσα

Η πορτογαλική (Português) αν και δεν είναι πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα είναι μια παγκόσμια γλώσσα που μιλιέται ως μητρική από 240 εκατομμύρια άτομα.

Η αρχική της κοιτίδα είναι η Ιβηρική χερσόνησος αλλά στα αποικιοκρατικά χρόνια της πορτογαλικής θαλασσοκρατορίας γνώρισε τεράστια άνθιση και εξαπλώθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης από την Αμερική μέχρι την Αφρική και την Ασία.


Βέβαια σε κάθε περιοχή υπάρχουν κάποιες διαφορετικές τοπικές λέξεις αλλά και η προφορά παρουσιάζει απόκλιση από τα πορτογαλικά στην πατρίδα τους.Αυτό όμως δεν εμποδίζει καθόλου τους ομιλητές της να συννενοούνται μεταξύ τους.

Η Βραζιλία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό γηγενών ομιλητών με περίπου 190 εκατομμύρια.Η Πορτογαλία,η αρχική κοιτίδα, δεν ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια.


Επιπλέον τα πορτογαλικά μιλιόνται στη Μοζαμβίκη,την Πράσινη Ακτή,την Αγκόλα,τη Γουϊνέα-Μπισάου (Αφρική) ,στο Μακάο (Κίνα) στην Ινδία (Γκόα,Ντάμαν,Ντίου),στο Ανατολικό Τιμόρ (το δυτικό ανήκει στην Ινδονησία) και αλλού καθώς και  από κοινότητες της διασποράς στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία,αλλά και τη δυτική Ευρώπη.

Η γλώσσα σήμερα βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη και έχει πολλές προοπτικές να εξελιγχθεί σε μια διεθνή γλώσσα διασυνοριακής συννενόησης στη Νότια Αμερική αλλά και Νότια Αφρική.

Χωρίζεται σε πολλές διαλέκτους με κάποιες μικροδιαφορές.Εντύπωση προκαλεί η ευρωπαϊκή πορτογαλική προφορά που πολλές φορές θυμίζει σλαβικές γλώσσες.

Π.χ. η λέξη português στην Πορτογαλία προφέρεται 'πορτουγές' με γ και παχύ σίγμα ενώ στη Βραζιλία 'ποχτουγκές' με χ αντί για ρ,γκ αντί για γ και απλό σίγμα στο τέλος.

Βραζιλιάνικα και πορτογαλικά Πορτογαλίας.


Λέγεται ότι η διαφορά μεταξύ τους είναι σαν αυτή μεταξύ των βρετανικών και αμερικάνικων αγγλικών.

Διαφορετική προφορά,κάποιες διαφορετικές λέξεις, ιδιωματισμοί και σε κάποιες περιπτώσεις γραμματική.

Τα βραζιλιάνικα πορτογαλικά βασίζονται στα πορτογαλικά του 18ου αιώνα και έχουν επηρεαστεί από κάποιες γηγενείς ινδιάνικες γλώσσες αλλά και αφρικανικές από τις γλώσσες των μαύρων σκλάβων που είχαν εισάγει οι Πορτογάλοι απ' την Αφρική για έργασια στις φυτείες. 

Γαλικικά

Στα γαλικικά η λέξη προφέρεται ως πορτουγές με λίγο διαφορετικό το ρ και με απλό σίγμα.
Η πορτογαλική γλώσσα ,που ονομάζεται επίσης και πορτουγκές, είναι μια ρωμανική,κλιτή γλώσσα  που προέρχεται από τα γαλικικά-πορτογαλικά που μιλιούνταν στο Βασίλειο της Γαλικίας στα βόρεια της Πορτογαλίας.


Συγγενική της διάλεκτος-γλώσσα είναι τα γαλικικά στη βορειοανατολική Ισπανία. Οι δύο κάποτε θεωρούνταν δύο εκδοχές της ίδιας γλώσσας.

Το Βασιλείο της Γαλικίας περιλάμβανε την περιοχή της Βόρειας Πορτογαλίας και την σημερινή επαρχία της Γαλικίας που ανήκει στην Ισπανία.Από εκείνη ακόμη την περίοδο τα γαλικικά και τα πορτογαλικά θεωρούνταν ενιαία γλώσσα με δύο παραλλαγές.

Ο Πάπας μοιράζει τον κόσμο.

Κατά την αποικιοκρατική εποχή αρχικά οι Ισπανοί είχαν αποκλειστικά δικαιώματα της Αμερικανικής Ηπείρου ενώ οι Πορτογάλοι της Ινδικής Χερσονήσου όπου πλούτιζαν με το εμπόριο μπαχαρικών.

Ύστερα από πιέσεις και διαμαρτυρίες των Πορτογάλων,το 1494 ο Πάπας Αλέξανδρος ο Δ' μοίρασε τον κόσμο ανάμεσα στο Ισπανικό και Πορτογαλικό στέμμα με τη συνθήκη του Tordesillas. Ορίστηκε μια νοητή γραμμή , μεσημβρινός αριστερά του οποίου τα δικαιώματα είχαν οι Ισπανοί και δεξιά οι Πορτογάλοι. Έτσι πέρασε η Βραζιλία στην Πορτογαλία.



Μαγγελάνος

Fernão de Magalhães
Φερνάου ντε Μαγαγιάινς



Ο Μαγγελάνος ήταν Πορτογάλος εξευρενητής και θαλασσοπόρος . Ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε τον περίπλου της Γης για λογαριασμό όμως του Ισπανικού στέμματος.

Το 1519 οδήγησε μια ισπανική αποστολή και αφού ανακάλυψε το πέρασμα ανάμεσα στη Γη του Πυρός και την Ανταρκτική πέρασε στον Ειρηνικό Ωκεανό. Δύο χρόνια μετά από τον αρχικό απόπλου απ' την Ισπανία, δύο πλοία της αποστολής κατάφεραν να φτάσουν στις Φιλιππίνες. Εκεί ο Μαγγελάνος σκοτώθηκε σε μάχη με ντόπια φυλή. Ένα πλοίο συνέχισε το ταξίδι φτάνοντας στην Ισπανία. 

Ο Μαγγελάνος σε προηγούμενο ταξίδι του είχε φτάσει στις Φιλιππίνες απ' την αντίθετη πλευρά κάνοντας τον περίπλου της Αφρικής και περνώντας από τις Ινδίες. Έτσι σε δύο ταξίδια ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε τον περίπλου της Γης.

Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive