η καταλανική γλώσσα


εξάπλωση των καταλανικών

Τα καταλανικά ή καταλωνικά είναι μια απόγονος γλώσσα των λαϊκών λατινικών όπως τα ισπανικά,γαλλικά,ιταλικά κ.α. που μιλιούνται από περίπου 12 εκατομύρια άτομα κυρίως στην Ισπανία.

Από τον 10ο μ.Χ. αιώνα γνώρισαν μεγάλη άνθιση και εκδόθηκαν πολλά έργα πάσης φύσεως με αποκορύφωμα τη βαλενσιανή χρυσή εποχή κατά την οποία η καταλωνική λογοτεχνία έφτασε στο αποκορύφωμά της .

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας τους μέχρι σήμερα πέρασαν από περιόδους απαγόρευσης και καταστολής ,αλλά σήμερα είναι μια υγιής γλώσσα που μιλιέται από εκατομμύρια παράλληλα με τα επίσημα ισπανικά (ισπανικά της Καστίλλης).
Οι περιοχές που χρησιμοποιούνται είναι στην Ισπανία η Καταλωνία,η Βαλένσια,η ανατολική Αραγωνία,οι Βαλεαρίδες νήσοι και μια μικρή λωρίδα στη Μούρσια. Εκτός Ισπανίας μιλιούνται στη Βόρεια Καταλωνία η οποία βρίσκεται στη νότια Γαλλία,στο κρατίδιο της Ανδόρας όπου είναι επίσημη γλώσσα καθώς επίσης και στην πόλη Λαλκέρ στη Σαρδηνία της Ιταλίας.Όλες αυτές οι περιοχές είναι γνωστές και ως καταλανικές χώρες.

τα καταλανικά στην Ισπανία,τις Βαλεαρίδες νήσους και τη Σαρδηνία

Εξελίχθηκαν από τα λαϊκά λατινικά και στις δύο πλευρές των Πυρρηναίων και μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά με τις γαλλορωμανικές,τις ιβηρορωμανικές και γαλλοϊταλικές ποικιλές των λατινικών.Χωρίζονται σε δύο διαλεκτικές ομάδες την ανατολική και δυτική.
Γράφονται στο καταλωνικό αλφάβητο,που βασίζεται στο λατινικό:

A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y ,Z

  • επιπλέον χρησιμοποιούνται τα γράμματα K,W,Υ σε ξένες λέξεις. 
  • και τα φωνήεντα παίρνουν διακριτικά σημεία: À, É, È, Í, Ï, Ó, Ò, Ú, Ü,Ç.

Το Δουκάτο των Αθηνών.

Οι Καταλανοί στην Ελλάδα.
Η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους κατά την τέταρτη σταυροφορία οδήγησε στην δημιουργία λατινικών κρατών στον ελλαδικό χώρο σηματοδοτώντας την αρχή της εποχής της Φραγκοκρατίας.

Στην Αττικοβοιωτία δημιουργήθηκε το Δουκάτο των Αθηνών από τους Φράγκους οι οποίοι το κράτησαν μέχρι το 1311 οπότε και περιήλθε στα χέρια των Αραγονέζων Καταλανών. 

Οι Καταλανοί μισθοφόροι της Καταλανικής Κομπανίας σφαγίασαν τους Φράγκους ευγενείς και πήραν τον πλήρη έλεγχο του Δουκάτου το οποίο θα παραμείνει στα χέρια τους τα επόμενα 100 χρόνια.

Διάβασε επίσης.
Share:

Επικοινωνία

Επικοινωνία
Επικοινωνία στο email glossesweb@gmail.com
Subscribe To Get Updates To Your Inbox
Get This Widget

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


learn Russian by email
Μάθε ρώσικα στο ημέιλ σου.

Labels

Blog Archive