η γλώσσα ροτόκας


Τα ροτόκας είναι μια γλώσσα που ανήκει στις γλώσσες Παπούα στον ανατολικό κλάδο και μιλιέται από περίπου τέσσερις χιλιάδες άτομα στο νησί Μπούγκαινβιλ της ανατολικής Νέας Γουϊνέας.Αποτελείται από τρεις κύριες διαλέκτους ,την κεντρική ή κανονικά ροτόκας,τα αΐτα ροτόκας και τα πιπιπάια.Η μικρή αυτή γλώσσα είναι αξιοσημείωτη για τον πολύ μικρό αριθμό φθόγγων που έχει,καθώς και για ίσως το μικρότερο σύγχρονο αλφάβητο στον κοσμο.

Ο εξαιρετικά μικρός αριθμός φωνημάτων που διαθέτει την κάνουν ουσιαστικά την πιο φτωχή φωνολογικά γλώσσα στον κόσμο.Μόνο η γλώσσα πιράχα την ανταγωνίζεται και ίσως να έχει ακόμη λιγότερους φθόγγους.Η ροτόκας έχει ένα αλφάβητο από 12 γράμματα που αποδίδουν 11 φωνήματα και κάνει διάκριση ανάμεσα σε μακρά και βραχέα φωνήεντα.

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της,είναι ότι δεν έχει ρινικά φωνήματα.Είναι πολύ ασυνήθιστο μια γλώσσα να μην έχει ρινικά φωνήματα και στην ροτόκας σπάνια ακούς κάποιο, μόνo όταν κάποιος φυσικός ομιλητής ροτόκας μιμείται την προφορά κάποιου ξένου.

Το αλφάβητο αποτελείται από 12 γράμματα,τα εξής:

A E G I K O P R S T U V

 
Τα γράμματα Τ και S προφέρονται και τα δύο ως Τ.Το V μερικές φορές γράφεται ως B.
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive