η ρωσική γλώσσα

ρούσκι γιζίκ

Η ρωσική είναι μια ανατολική σλαβική γλώσσα που μιλιέται από περίπου 230 εκατομμύρια ,κυρίως στη Ρωσία και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.Είναι η γλώσσσα με τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση  και τον μεγαλύτερο αριθμό ομιλήτων ως μητρική στην Ευρασία. Γράφεται στο κυριλλικό αλφάβητο και διαθέτει μια πλούσια λογοτεχνία που άνθισε τον 17-19ο αιώνα. Είναι η πιο διαδεδομένη γλώσσα του κόσμου αμέσως μετά τα πορτογαλλικά.

που μιλιέται


Μιλιέται στη Ρωσία και γενικά την πρώην Σοβιετική Ένωση,από τις βαλτικές χώρες μέχρι τη Μογγολία και τη νήσο Σαχαλίν,πάνω από την Ιαπωνία.

Μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης,από τις ανεξάρτητες πλέον χώρες ενισχύθηκαν οι εθνικές γλώσσες σε βάρος της ρωσικής.Παρ´όλα αυτά όμως τα ρωσικά συνεχίζουν να μιλιούνται από ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και παραμένουν η κοινή γλώσσα συννενόησης στις πρώην ανατολικές χώρες.

Εκτός από το πρώην ανατολικό μπλοκ τα ρωσικά μιλιούνται από τη ρώσικη διασπορά σε όλο τον κόσμο.Στη Γερμανία,την Ελλάδα , το Ισραήλ,τις ΗΠΑ,τον Καναδά,την Αυστραλία και αλλού.Η πλειοψηφία αυτών των ρωσόφωνων δεν είναι ρωσικής καταγωγής αλλά κατάγονται από τις χώρες όπου μετοίκησαν.Στην περίπτωση της Γερμανίας οι ρωσόφωνοι μετανάστες εκεί είναι γερμανικής καταγωγής Ρώσοι.Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ελλάδα και το Ισραήλ.Στο Ισραήλ το ρωσικά μιλιούνται από 700.000 χιλιάδες ρωσοεβραίους που μετανάστευσαν εκεί σε διάφορες περιόδες,ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση της Σ.Ε.


γραφή

Γράφεται στο κυριλλικό αλφάβητο το οποίο επινοήθηκε από τους Βυζαντινούς Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο στα πλαίσια της βυζαντινής πολιτικής για τον εκχριστιανισμό και μόρφωση των Σλάβων.Το ρωσικό αλφάβητο αποτελείται από 34 γράμματα.

Τα γράμματα που ακολουθούν στον παρακάτω πίνακα είναι αυτά που χρησιμοποιούνται στην έντυπη μορφή τους.Το χειρόγραφο ρώσικο αλφάβητο είναι καλλιγραφικό κατά κανόνα.


 *το γράμμα προφέρεται παχύ


διάλεκτοι


Τα ρώσικα χωρίζονται σε δύο κύριες διαλέκτους,τις βόρειες και τις νότιες.Ανάμεσά τους βρίσκεται η μεταβατική μοσχοβίτικη διάλεκτος στην οποία βασίζεται και η επίσημη ρώσικη γλώσσα.

Οι βόρειες διάλεκτοι έχουν ένα χαρακτηριστικό κατά το οποίο το άτονο 'ο' προφέρεται σαν καθαρό 'ο' και όχι σαν μισό 'α' όπως στην επίσημη γλώσσα.Το φαινόμενο ονομάζεται αυτό ονομάζεται оканье (όκανιε).

Στις νότιες διαλέκτους χαρακτηριστικό είναι το φαινόμενο яканье (γιάκανιε) κατά το οποίο τα άτονα 'e' και 'a' δεν μετατρέπονται σε и (ι) αλλά σε я (γ)ιά.Π.χ.η λέξη несли(νισλί)=έφεραν, στην επίσημη γλώσσα προφέρεται нясли (νιασλί).Επίσης χαρακτηριστικό το φώνημα που μοιάζει με 'γ' εκεί που στην επίσημη γλώσσα προφέρεται ως γκ. Π.χ. η λέξη город (γκόρατ)=πόλη,προφέρεται ως γόρατ.

Στην πόλη Bελίκι Nόβγκοροτ μπερδεύουν το ч (τσ παχύ) με το  ц (τσ),чапля αντί цапля.Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται чоканье (τσιόκανιε) ή цоканье (τσόκανιε)


η σχέση της με τις άλλες σλαβικές γλώσσες


Τα ρωσικά βρίσκονται πιο κοντά στα ουκρανικά και τα λευκορωσικά μαζί με τα οποία αποτελούν το ανατολικό κλάδο των σλαβικών γλωσσών.Σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας αυτές οι γλώσσες χρησιμοποιούνται εναλλάξ και η παραδοσιακή διγλωσσία σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησε στη μίξη των δύο γλωσσών και τη δημιουργία νέας,όπως η γλώσσα σουρζίκ που μιλιέται στην ανατολική Ουκρανία.

Αμέσως μετά σχετίζονται περισσότερο με τα πολωνικά και τα σλοβάκικα του δυτικού κλάδου και από τις νοτιοσλαβικές μοιράζονται ένα μεγάλο λεξιλόγιο με τα βουλγαρικά ,τα οποία όμως έχουν αρκετά διαφορετική γραμματική.







μερικές ρώσικες εκφράσεις




-как тебя зовут ( κακ τιμπιά ζαβούτ) πώς σε λένε;



-меня зовут ...  (μινιά ζαβούτ) με λένε .....
-ты кем работаешь? (τι κιέμ ραμπόταις) τί δουλειά κάνεις;
-продавцом (πρανταφτσόμ) πωλητής

я родился в греции (για ραντίλσια β γκριέτσιι) Γεννήθηκα στην Ελλάδα.
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive