Η ουιγουρική γλώσσα

Τα ουιγουρικά,γνωστά μέχρι πρότινος ως ανατολικά τούρκι,είναι μία τουρκική γλώσσα που μιλιέται κυρίως στην Αυτόνομη Ουιγουρική Επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας από 8 μέχρι 11 εκατομμύρια άτομα.

Που μιλιούνται
Οι Ουιγούροι είναι μία από τις 56 επίσημα αναγνωρισμένες μειονότητες της Κίνας και στην επαρχία Σιντζιάνγκ του ουιγουρικά είναι επίσημη γλώσσα μαζί με τα κινέζικα.

Σήμερα χρησιμοποιούνται ως γλώσσα συνεννόησης (lingua franca ) ακόμη και από μειονότητες της επαρχίας που δεν είναι Ουιγούροι  ι όπως οι Χαν (Κινέζοι ) ,οι Σίμπε,οι Τατζίκοι της Κίνας,οι Νταούροι ακόμη  και οι Ρώσοι. 

Μερικές εθνικές μειονότητες στην Κίνα έχουν υιοθετήσει την ουιγουρική  ως πρώτη γλώσσα.Σ'αυτές τις μειονότητες περιλαμβάνονται και λαοί όπως οι Ουζμπέκοι,οι Τάταροι και οι Κιργίζιοι.

Η ουϊγουρική γλώσσα στη Β.Δ. Κίνα.

χαρακτηριστικά
Όπως και πολλές άλλες τουρκικές γλώσσες τα ουιγουρικά παρουσιάζουν τη λεγόμενη φωνηεντική αρμονία,συγγολλητικότητα,δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα στα γένη και δεν έχουν κατηγορίες ουσιαστικών.

λογοτεχνία και αλφάβητο
Έχουν μακρά λογοτεχνική ιστορία κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιήθηκαν πολλά αλφάβητα για τη γραφή της.Σήμερα είναι σε χρήση τέσσερα αλφάβητα ,αραβικό,κυριλλικό και δύο με βάση το λατινικό ανάλογα με την περιοχή που μιλιούνται τα ουιγουρικά .

Στην Κίνα  για την ουιγουρική χρησιμοποιείται μία παραλλαγή του αραβικού αλφαβήτου.

το αραβικό και λατινικο ουιγουρικό αλφάβητο


ο ήχος της ουιγουρικής


μερικές ουιγουρικές φράσεις
Γεια σας . (χαιρετισμός)
Ässalamu läykum.

Γεια σας. (απάντηση)
Wä'äläykum ässalam

Τί κάνεις;
Yahshi mu siz ?

Ευχαριστώ
Rakhmat.

διάβασε επίσης
η μογγολική γλώσσα
Share:

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive