Η ουιγουρική γλώσσα

Τα ουιγουρικά,γνωστά μέχρι πρότινος ως ανατολικά τούρκι,είναι μία τουρκική γλώσσα που μιλιέται κυρίως στην Αυτόνομη Ουιγουρική Επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας από 8 μέχρι 11 εκατομμύρια άτομα.

Που μιλιούνται
Οι Ουιγούροι είναι μία από τις 56 επίσημα αναγνωρισμένες μειονότητες της Κίνας και στην επαρχία Σιντζιάνγκ του ουιγουρικά είναι επίσημη γλώσσα μαζί με τα κινέζικα.

Σήμερα χρησιμοποιούνται ως γλώσσα συνεννόησης (lingua franca ) ακόμη και από μειονότητες της επαρχίας που δεν είναι Ουιγούροι  ι όπως οι Χαν (Κινέζοι ) ,οι Σίμπε,οι Τατζίκοι της Κίνας,οι Νταούροι ακόμη  και οι Ρώσοι. 

Μερικές εθνικές μειονότητες στην Κίνα έχουν υιοθετήσει την ουιγουρική  ως πρώτη γλώσσα.Σ'αυτές τις μειονότητες περιλαμβάνονται και λαοί όπως οι Ουζμπέκοι,οι Τάταροι και οι Κιργίζιοι.

Η ουϊγουρική γλώσσα στη Β.Δ. Κίνα.

χαρακτηριστικά
Όπως και πολλές άλλες τουρκικές γλώσσες τα ουιγουρικά παρουσιάζουν τη λεγόμενη φωνηεντική αρμονία,συγγολλητικότητα,δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα στα γένη και δεν έχουν κατηγορίες ουσιαστικών.

λογοτεχνία και αλφάβητο
Έχουν μακρά λογοτεχνική ιστορία κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιήθηκαν πολλά αλφάβητα για τη γραφή της.Σήμερα είναι σε χρήση τέσσερα αλφάβητα ,αραβικό,κυριλλικό και δύο με βάση το λατινικό ανάλογα με την περιοχή που μιλιούνται τα ουιγουρικά .

Στην Κίνα  για την ουιγουρική χρησιμοποιείται μία παραλλαγή του αραβικού αλφαβήτου.

το αραβικό και λατινικο ουιγουρικό αλφάβητο


ο ήχος της ουιγουρικής


μερικές ουιγουρικές φράσεις
Γεια σας . (χαιρετισμός)
Ässalamu läykum.

Γεια σας. (απάντηση)
Wä'äläykum ässalam

Τί κάνεις;
Yahshi mu siz ?

Ευχαριστώ
Rakhmat.

διάβασε επίσης
η μογγολική γλώσσα
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive