Ρόνγκο ρόνγκο-η γραφή του νησιού του Πάσχα.

Το 19ο αιώνια ανακαλύφθηκαν στο νησί του Πάσχα σύμβολα που φαίνεται να είναι ένα είδος γραφής ή πρωτογραφής.

Η γραφή αυτή ονομάστηκε  ρόνγκο ρόνγκο και μέχρι σήμερα δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει.

Πιστεύεται ότι η γλώσσα αυτής της γραφής είναι η ραπαούι ,μια πολυνησιακή γλώσσα που μιλιέται στο νησί από περίπου 2500 άτομα.


Εικάζεται ότι η κατάκτηση του νησιού του Πάσχα από τους Ισπανούς το 1770 ,ώθησε τους ιθαγενείς να δημιουργήσουν ένα δικό τους σύστημα γραφής αφού είχαν εντυπωσιαστεί από την ενέργεια ή το 'μάνα' της ισπανικής γραφής.

Τα ρόνγκο ρόνγκο χρησιμοποιούνταν μέχρι τα μέσα του 19ου αίωνα,οπότε και η γνώση τους ξεχάστηκε.Σήμερα οι κάτοικοι του νησιού γράφουν στα ισπανικά,ενώ μερικοί προσπαθούν να γράψουν στη μητρική τους ραπανούι με το λατινικό αλφάβητο.

Από την ανακάλυψή τους μέχρι σήμερα έγιναν πολλές προσπάθειες για να διαβαστούν τα σύμβολα ,αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει εφικτή η αποκρυπτογράφησή τους.

Τα περισσότερα σύμβολα που έχουν βρεθεί βρίσκονται χαραγμένα πάνω σε ξύλινες επιγραφές από ντόπιο ξύλο.

Το 19ο αιώνα συγκεντρώθηκαν περίπου 25 και σήμερα βρίσκονται σε διάφορα μουσεία του κόσμου.Εκτός από τις επιγραφές υπάρχουν και μερικά πετρογλυφικά,δηλαδή χαραγμένα πάνω σε πέτρες. 

Τα ρόνγκο ρόνγκο αποτελούνται από περίπου 120 σύμβολα τα οποία αναπαριστούν κυρίως πουλιά,ψάρια,φυτά,θεούς και διάφορα γεωμετρικά σχήματα.

Κάποια από τα σύμβολα αναπαριστούν ήχους ή λέξεις,ενώ άλλα αφηρημένες έννοιες.Γράφονται σε  αντίστροφη βουστροφηδόν φορά.


σχετική γλώσσα
ραπανούιShare:

No comments:

Post a Comment

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive