ντεβανάγκαρι-η γραφή χίντι


Το αλφάβητο ντεβανάγκαρι σημαίνει στην κυριολεξία γραφή της πόλης των θεών και είναι ένα από τα αλφάβητα που προέκυψαν από τις βραχμανικές γραφές. 


Παρά το γεγονός ότι η γραφή είναι πολύ παλιά χαρακτηρίζεται ως baal-bodh δηλαδή κατανοητή από παιδιά!

Στην ουσία είναι ένα συστηματικό συλλαβάριο στο οποίο τα γράμματα είναι τοποθετημένα με επιστημονικά κριτήρια φωνολογίας.

Τα γράμματα κατατάσσονται στο αλφάβητο ανάλογα με την θέση που προφέρονται μέσα στο στόμα! Συνέπως δεν είναι σαν τα δυτικά αλφάβητα που τα γράμματα ακολουθούν μια τυχαία σειρά.


Πάνω στο αλφάβητο ντεβανάγκαρι βασίστηκε το Διεθνές Φωνητικό Αλφάβητο.

Η γραφή ακολουθεί φορά αριστερά προς τα δεξιά,δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε κεφαλαία και μικρά και χαρακτηριστικό της είναι μια ευθεία γραμμή πάνω από κάθε γράμμα.

φωνήεντα 
τα σύμφωνα 
δείτε και το βίντεο 
σχετική γλώσσα

χίντι
Share:

2 comments:

Anonymous said...

Δύσκολη γραφή, πάντα είχα πρόβλημα με την καλλιγραφία :D

Είναι πράγματι ενδιαφέρον ότι από παλιά χρησιμοποιούσαν ένα τόσο ορθολογικό σύστημα ταξινόμησης των ήχων. Αυτό πέρασε μέσω των Κινεζικών και στα ιαπωνικά, στον Πίνακα των 50 Ήχων (Gojūon).

άδμηνας said...

Η χρήση τετραδίου με γραμμές όπως στο βίντεο βοηθάει πάρα πολύ.

Post a Comment

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive