Μονοβίγκλα

Ο μπάρμπα – Λιάμης και η θειά Λιάμενα είναι όλο χαρά , γιατί θα παντρέψουν την κόρη τους , την Νάστα με τον Κίτσο του Μπάρμπα - Λιάμη .
Έδωσαν την ευχή στα παιδιά τους , αλλά όπως όλοι οι Αρβανίτες έδωσαν και την ανάλογη προίκα στο νιόπαντρο ζευγάρι .
Στα νέα ζευγάρια η προίκα που έδιναν ήταν χωράφια , χρήματα ,πρόβατα , ζώα ( άλογα , μουλάρια , γαϊδούρια , φοράδες ) κ.λ.π.
Τα ζώα τα χρησιμοποιούσαν για τα οργώματα των χωραφιών , αλλά ταυτόχρονα τους έβγαζαν και το ανάλογο μεροκάματο αφού πήγαιναν να οργώσουν και άλλα χωράφια σε ξένους ιδιοκτήτες .
Έτσι λοιπόν το νιόπαντρο ζευγάρι ο Κίτσος και η γυναίκα του η Νάστα , που τώρα αφού παντρεύτηκαν , έγινε θειά Κίτσαινα , πήραν ως δώρο από τους γονείς τους ένα γερό άλογο , και ξεκίνησαν την πορεία της ζωής τους δημιουργώντας την δική τους οικογένεια .
Τα χρόνια όμως περνούσαν και ενώ γέρασε το ζευγάρι αφού περνούσαν τα χρόνια ταυτόχρονα όπως ήταν φυσικό γέρασε και το άλογο που είχαν πάρει προίκα .
Το άλογο αφού γέρασε δεν μπορούσε να οργώσει όπως ήταν νέο. Δεν μπορούσε να περπατήσει , και το κρατούσαν στο σπίτι μόνο για φαγητό .
Και έτσι αφού δεν ήταν παραγωγικό άρχισε η διαμάχη ανάμεσα στο Μπάρμπα Κίτσο , και την γυναίκα του Θειά Κίτσαινα .

Τι να το κάνουν λοιπόν το άλογο ;

Υπερίσχυσε η γνώμη του άνδρα όπως ήταν φυσικό στους αρβανίτες .
Να πάρει το άλογο και να το πάει στην Μονοβίγκλα και να το αφήσει εκεί ώστε να ψοφήσει .
Όπως φυσικά και έγινε .
Μετά από λίγο καιρό όμως η γιαγιά ήθελε να γευθεί τον έρωτα , και ο μπάρμπα Κίτσος σαν γέρος που ήταν αφού περάσανε τα χρόνια δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις συζυγικές του υποχρεώσεις .

Βλέποντας αυτό η Θειά Κίτσαινα λέγει στον Μπάρμπα Κίτσο .

Κίτσο , γκρού νάνι εδέ βέτε έ δε τί νέ Μονοβίγκλ , τι σιώχς Κάλιε .
Κίτσο σήκω τώρα και πήγαινε και εσύ στην Μονοβίγκλα να βρείς το άλογο.

ΜΟΝΟΒΙΓΚΛΑ . Τοποθεσία στην περιοχή της Τανάγρας .

Share:

No comments:

Post a Comment

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive