η αραβική γλώσσα


Η αραβική γλώσσα ονομάζεται αλ-αραμπίγια ή άραμπιι και είναι μια σημιτική γλώσσα όπως τα αραμαϊκά,τα εβραϊκά και τα αμχαρικά.

 Είναι μια πολύ σημαντική και πλούσια γλώσσα του παγκόσμιου πολιτισμού που μιλιέται από 340 εκ άτομα περίπου,κυρίως στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.  Οι περισσότεροι ομιλητές είναι μουσουλμάνοι, όχι όμως όλοι.

 Τα αραβικά γράφονται στο αραβικό αλφάβητο,το οποίο προήλθε από το αραμαϊκό.
αλ-αραμπίγια

'άραμπιι

αραβικά και Ισλάμ

Η σημασία των αραβικών για τους μουσουλμάνους είναι μεγάλη αφού πιστεύουν ότι ο Αλλάχ μίλησε στον προφήτη Μωάμεθ μέσω του αρχάγγελου Γαβριήλ (Τζίμπρεαλ) και του έδωσε το Κοράνι γραμμένο στην αραβική γλώσσα.



διάλεκτοι

Στον αραβικό κόσμο μιλιούνται πολλές διάλεκτοι της αραβικής οι οποίες πολλές φορές είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους ώστε θα μπορούσαν να θεωρηθούν διαφορετικές γλώσσες.

Στα αραβικά επικρατεί ένα καθεστώς διγλωσσίας,κάτι ανάλογο με τη δική μας καθαρεύουσα και δημοτική.Σε κάθε αραβική χώρα μιλιέται μια τοπική διάλεκτος της αραβικής και παράλληλα υπάρχει η λόγια αραβική που είναι κοινή για όλους τους ομιλητές της αραβικής.


Για παράδειγμα όταν συνομιλούν δύο Άραβες από διαφορετικές χώρες χρησιμοποιεί ο καθένας τη μητρική του διάλεκτο και όταν η επικοινωνία είναι πολύ δύσκολη τότε επιστρατεύονται τα λόγια αραβικά που είναι τα ίδια για όλους.Ένας αραβόφωνος από το Σουδάν δύσκολα θα καταλάβει κάποιον από το Ιράκ.Οπότε το πρόβλημα λύνεται με τα λόγια αραβικά

Επίσης είναι πολύ συνηθισμένο ένας ομιλητής μιας διαλέκτου να γνωρίζει και μία άλλη εκτός τα λόγια αραβικά.Τα αιγυπτιακά αραβικά είναι πολύ δημοφιλή εξαιτίας της αιγυπτιακής τηλεόρασης,ταινίες και σαπουνόπερες παρακολουθούνται σε όλο τον αραβόφωνο κόσμο.

Εκτός από τις σαπουνόπερες τα αιγυπτιακά αραβικά είναι και για έναν άλλο λόγο πολύ σημαντικά ,γιατί γλωσσολογικά βρίσκονται στη μέση όλων των αραβικών διαλέκτων και ένας ομιλητής τους είναι σε θέση να καταλάβει καλύτερα οποιαδήποτε άλλη διάλεκτο.Γι' αυτό όταν θελήσει κάποιος να μάθει αραβικά και δεν ξέρει από πού να ξεκινήσει δεν χρειάζεται να ψάξει πολύ.Τα αιγυπτιακά ή τα λόγια αραβικά πρέπει να είναι η πρώτη του επιλογή.


αραβικά και άλλες γλώσσες

Η αραβική γλώσσα έχει επηρρεάσει σημαντικά τις ευρωπαϊκές δίνοντας ένα μεγάλο αριθμό δανείων αραβικών λέξεων,ιδιαίτερα στα ισπανικά και κατόπιν στα αγγλικά.

 Λέξεις κοινότατες όπως άλγεβρα,αλκοόλ,σ μαγαζί και ζάχαρη είναι αραβικής προέλευσης.  Στα ελληνικά υπάρχουν πολλές αραβικές λέξεις που είτε δεν το γνωρίζουμε, είτε δεν σκεφτήκαμε ποτέ από που προέρχονται .Σε κάποιες περιπτώσεις οι λέξεις είναι αντιδάνεια.Δηλαδή τα αραβικά είχαν δανειστεί μια λέξη από τα αρχαία ελληνικά και νέα ελληνικά,με τη σειρά τους,τη δανείστηκαν από τα αραβικά.

Επιπλέον,αν και δεν είναι ευρέως γνωστό,η αραβική γλώσσα διέσωσε πολλά έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων,το αρχαιοελληνικό πρωτότυπο των οποίων έχει χαθεί.Όταν άρχισε η μαζική μετάφραση αραβικών κειμένων ,τα έργα αυτά αναγνωρίστηκαν και διασώθηκαν.

Επίσης,κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα,όταν όλη η Ευρώπη βρισκόταν σε ένα πνευματικό σκοτάδι, στην ισλαμική Ισπανία λειτουργούσαν αραβικά πανεπιστήμια!Το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που έδινε πτυχία,ιδρύθηκε στο ισλαμικό Μαρόκο τον 9ο μ.Χ. αιώνα από μια γυναίκα με το όνομα Φάτιμα Αλ-φίχρι.


Τα αραβικά με τη σειρά τους επηρρεάστηκαν σημαντικά από τα περσικά,από τα οποία δανείστηκαν πλήθος λέξεων που στη συνέχεια πέρασαν διαδοχικά στα τουρκικά,στα ελληνικά και άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.

αλφάβητο

Η αραβική γλώσσα γράφεται στο αραβικό αλφάβητο,το οποίο εξελίχτηκε από το αραμαϊκό.Στο αραβικό αλφάβητο κατά τη διάρκεια ιστορίας ,γράφτηκαν και γράφονται δεκάδες γλώσσες,συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής.Κατά την τουρκοκρατία,πολλοί ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι έγραφαν τα ελληνικά τους σε μια παραλλαγή του αραβικού αλφαβήτου!Το ίδιο έκαναν και οι τούρκοι οι οποίοι έγραφαν στο οθωμανικό αλφάβητο,επίσης μια παραλλαγή του αραβικού.Το οθωμανικό αλφάβητο καταργήθηκε από τον Κεμάλ,ο οποίος το αντικατέστησε με το λατινικό τουρκικό αλφάβητο.

Το αραβικό αλφάβητο γράφτηκε με πολλές μορφές και διάφορα στυλ και η αραβική καλλιγραφία είναι μια ανεπτυγμένη τέχνη.


Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive