κοπτική γλώσσα και αλφάβητο

Η κοπτική γλώσσα ⲘⲉⲧⲢⲉⲙ̀ⲛⲭⲏⲙⲓ Met Remenkēmi) είναι το τελευταίο στάδιο της αιγυπτιακής γλώσσας που προέρχεται από τα αρχαία αιγυπτιακά της Αιγύπτου των Φαραώ, μέλος της μεγάλης αφροασιατικής γλωσσικής μακροοικογένειας, όπως άλλωστε και τα αραβικά και τα εβραϊκά.

Επιβίωσε μέχρι τον 17ο αιώνα μ.Χ. στην Αίγυπτο ως  προφορική γλώσσα,ενώ μέχρι σήμερα συνεχίζει να είναι σε χρήση ως γλώσσα λειτουργίας της κοπτικής εκκλησίας.

κοπτικός σταυρός
κοπτικός σταυρός
Κόπτης και κοπτικά από το Αιγύπτιος.

Το όνομα Κόπτες και κοπτική γλώσσα προέρχεται από το ελληνικό Αιγύπτιος.Στη συνέχεια κόπηκε σε 'γύπτιος' και πέρασε στα αραβικά ως 'κόπτ' (qopt).Ακολούθως ξαναμπήκε στα κοπτικά αιγυπτιακά ως 'κόπτος'.Εξού και Κόπτης ,κοπτικά.

Για τη γραφή της χρησιμοποιούταν ένα τροποποιημένο ελληνικό αλφάβητο με την προσθήκη κάποιων συμβόλων για την απόδοση φθόγγων που δεν υπάρχουν στα ελληνικά αντίθετα με τα αρχαία αιγυπτιακά που γράφονταν σε ιερογλυφικά, ιερατική και δημώδη αιγυπτιακή γραφή.

Στα κοπτικά μάλιστα οι αιγυπτιακοί θρησκευτικοί όροι αντικαταστάθηκαν από ελληνικούς.
κοπτικός πάπυρος
Τα κοπτικά έχουν πλέον εξαφανιστεί από την καθημερινότητα των Αιγυπτίων ήδη από τον 17ο αιώνα οπότε αντικαταστάθηκαν πλήρως από τα αραβικά.

Συνεχίζουν όμως να χρησιμοποιούνται ως γλώσσα της θείας λειτουργίας της κοπτικής ορθόδοξης και καθολικής εκκλησίας μαζί με τα Αραβικά.


Κοπτικές διάλεκτοι

Υπήρχαν διάφορες διακριτές διάλεκτοι με σημαντικότερες την σαχιδική και την μποχαρική.Η δεύτερη μιλιόταν στο Δέλτα του Νείλου η οποία είναι και η διάλεκτος λειτουργίας της κοπτικής εκκλησίας.

κοπτικές διάλεκτοι
Τα κοπτικά χωρίζονται συνολικά σε έξι διαλέκτους , τέσσερις της Άνω Αιγύπτου και δύο της Κάτω με βασική διαφορά κυρίως φωνολογικές παραλλαγές,αλλά και κάποιες διάφορες στο λεξιλόγιο και τη μορφολογία.

η κοπτική εκκλησσία
Η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλεξανδρείας Κοπτική: 
Ϯ ⲉ ⲕ ⲕ ⲗ ⲏ ⲥ ⲓ ⲁ ⲛ ⲣ ⲉ ⲙ ⲛ ⲭ ⲏ ⲙ ⲓ ⲛ ⲟ ⲣ ⲑ ⲟ ⲇ ⲟ ⲝ ⲟ ⲥ 
ti.eklyseya en.remenkimi en.orthodoxos

Κυριολεκτικά: η Αιγύπτιος Ορθόδοξη Εκκλησία)  είναι η επίσημη ονομασία της μεγαλύτερης χριστιανικής εκκλησίας στην Αίγυπτο.

Κοπτική Ορθόδοξη εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Ανήκει στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία αποτελεί ένα ξεχωριστό εκκλησιαστικό σώμα  μετά την Σύνοδο της Χαλκηδόνας το 451 μ.Χ., όταν πήρε μια διαφορετική θέση πάνω στη Χριστολογική θεολογία από εκείνη της επίσημης Ανατολικής Ορθόδοξης και Δυτικής εκκλησίας , τότε ακόμη ενωμένες. 

Οι ακριβείς διαφορές στη θεολογία που προκάλεσαν τη διάσπαση  να  δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμη αλλά κυρίως έχουν να κάνουν με τη φύση του Χριστού.

Οι ρίζες της Εκκλησίας βρίσκονται στην Αίγυπτο, αλλά πιστοί υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.Σύμφωνα με την παράδοση η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας η οποία ιδρύθηκε από τον απόστολο και ευαγγελιστή Άγιο Μάρκο  στα μέσα του 1ου αιώνα (περίπου 42 μ.Χ.). 

Κεφαλή της εκκλησίας της Αλεξάνδρειας είναι ο Πάπας Αλεξανδρείας και Πατριάρχης Πάσης Αφρικής  με την Αγία Έδρα του Αγίου Μάρκου ,επί του παρόντος  ο  Πάπας Shenouda ΙΙΙ. 

Η προσευχή του Κυρίου στην κοπτική.

 
Περίπου το 95% των  Χριστιανών της 
Αιγύπτου ανήκουν στην Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλεξανδρείας,αν και άλλες εκκλησίες επίσης διατηρούν  πατριαρχεία και έχουν πατριάρχες στην Αλεξανδρεία μεταξύ των οποίων η ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αλεξάνδρειας,η καθολική εκκλησία της Αλεξάνδρειας,η Μελχίτης ελληνική καθολική εκκλησία ( από τη συριακή λέξη malkā που σημαίνει βασιλιάς).

το κοπτικό αλφάβητο

Βασίζεται στο ελληνικό αλφάβητο.Περιέχει τα 24 γράμματα του ελληνικού με επιπλέον 8 σύμβολα για την απόδοση φθόγγων που υπάρχουν στα κοπτικά αλλά όχι στα ελληνικά.Τα επιπλέον σύμβολα εξελίχτηκαν από γράμματα της δημοτικής αιγυπτιακής.





κατεβάστε κοπτικές γραμματοσειρές
εδώ

Σχετικές γλώσσες
αρχαία αιγυπτιακά

Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive