Η γραμμή Τζίρετσεκ

Η γραμμή Τζίρετσεκ είναι μια υποθετική γραμμή που μοιράζει τα βαλκάνια κατά την αρχαιότητα σε δύο σφαίρες επιρροής.Στη βόρεια η οποία ήταν υπό την επιρροή της λατινικής γλώσσας και τη νότια υπό την επιρροή της ελληνικής.

Παίρνει το όνομά της από τον Τσέχο επιστήμονα Κωνσταντίνο Τζίρετσεκ ο οποίος την χρησιμοποίησε πρώτος το 1911 στην ιστορία του των σλαβικών λαών.

Τοποθετήθηκε σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα.Βόρεια από αυτή το μεγαλύτερο πλήθος των επιγραφών που έχουν βρεθεί και χρονολογούνται στην αρχαιότητα είναι στα λατινικά ενώ νότια της στα ελληνικά.


Η γραμμή έχει μεγάλη σημασία για τον καθορισμό του μέρους προέλευσης διάφορων βαλκανικών γλωσσών.

αλβανικά και γραμμή Τζίρετσεκ
Π.χ. τα αλβανικά πιθανώς προήλθαν βόρεια της γραμμής.Το μεγαλύτερο μέρος του λεξιλογίου είναι όροι που αφορούν βουνά και κτηνοτροφία,όχι ναυτιλία.Και αν συνδυάσουμε αυτό το γεγονός με το είδος των σλαβικών δανείων στη γλώσσα πρέπει να διαμορφώθηκαν σε μεγάλο υψόμετρο κατά την επαφή με Σλάβους.Αυτό αποκλείει την αδριατική και συνεπώς ιλλυρική προέλευση της γλώσσας.

Επίσης το λεξιλόγιο των λατινικών δανείων στη γλώσσα το οποίο αποτελείται από χιλιάδες λέξεις αφορά λατινικά δαλματικού τύπου αλλά και ρουμάνικου τύπου.Στην πλειοψηφία τους όμως είναι ρουμάνικου τύπου.

Σου άρεσε η ανάρτηση;Στήριξε την προσπάθειά μας με ένα like!
Share:

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive