Η γραμμή Τζίρετσεκ

Η γραμμή Τζίρετσεκ είναι μια υποθετική γραμμή που μοιράζει τα βαλκάνια κατά την αρχαιότητα σε δύο σφαίρες επιρροής.Στη βόρεια η οποία ήταν υπό την επιρροή της λατινικής γλώσσας και τη νότια υπό την επιρροή της ελληνικής.

Παίρνει το όνομά της από τον Τσέχο επιστήμονα Κωνσταντίνο Τζίρετσεκ ο οποίος την χρησιμοποίησε πρώτος το 1911 στην ιστορία του των σλαβικών λαών.

Τοποθετήθηκε σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα.Βόρεια από αυτή το μεγαλύτερο πλήθος των επιγραφών που έχουν βρεθεί και χρονολογούνται στην αρχαιότητα είναι στα λατινικά ενώ νότια της στα ελληνικά.


Η γραμμή έχει μεγάλη σημασία για τον καθορισμό του μέρους προέλευσης διάφορων βαλκανικών γλωσσών.

αλβανικά και γραμμή Τζίρετσεκ
Π.χ. τα αλβανικά πιθανώς προήλθαν βόρεια της γραμμής.Το μεγαλύτερο μέρος του λεξιλογίου είναι όροι που αφορούν βουνά και κτηνοτροφία,όχι ναυτιλία.Και αν συνδυάσουμε αυτό το γεγονός με το είδος των σλαβικών δανείων στη γλώσσα πρέπει να διαμορφώθηκαν σε μεγάλο υψόμετρο κατά την επαφή με Σλάβους.Αυτό αποκλείει την αδριατική και συνεπώς ιλλυρική προέλευση της γλώσσας.

Επίσης το λεξιλόγιο των λατινικών δανείων στη γλώσσα το οποίο αποτελείται από χιλιάδες λέξεις αφορά λατινικά δαλματικού τύπου αλλά και ρουμάνικου τύπου.Στην πλειοψηφία τους όμως είναι ρουμάνικου τύπου.

Σου άρεσε η ανάρτηση;Στήριξε την προσπάθειά μας με ένα like!
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive