Το εθνικό στοιχείο στην παγκοσμιοποίηση της εκπαίδευσης.

Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο οι νέοι χρειάζονται συχνά διεθνή εκπαίδευση για να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό.

Η διατήρηση της δικής τους πολιτισμικής ταυτότητας είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Η μητρική γλώσσα είναι ένα ζωτικό της στοιχείο.

Στο δημοτικό σχολείο “Neues Tor” στο κέντρο του Βερολίνου συνυπάρχουν περισσότερες από 20 διαφορετικές εθνικότητες.

Το σχολείο υπάγεται στο πρόγραμμα για τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Γερμανία. Τα παιδιά μπορούν να έχουν τη δίγλωσση εκπαίδευση που επιθυμούν, επιλέγοντας ανάμεσα σε εννέα γλώσσες.

«Εχουμε παιδιά από όλον τον κόσμο. Εδώ εκπροσωπούνται όλες οι ήπειροι. Για εμάς, αυτό το σχολείο έχει πραγματικά έναν παγκόσμιο χαρακτήρα», λέει η καθηγήτρια Σοφία Φερέιρα.
Τα μαθήματα γίνονται από δασκάλους που μιλούν πορτογαλικά και γερμανικά ως μητρική γλώσσα. Υπάρχουν επίσης και καθηγητές, που δεν είναι μόνο από την Πορτογαλία, αλλά από το Κάμπο Βέρδε, την Αγκόλα ή την Βραζιλία.

Στη Δανία υπάρχει ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Από εκεί αποφοιτούν μαθητές που μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό έξω από τα σύνορά τους.

Τριάντα σπουδαστές από όλον τον κόσμο έχουν επιλεγεί για να μετάσχουν φέτος σε ένα μεταπτυχιακό στην ανθρωπολογία της εκπαίδευσης και την παγκοσμιοποίηση. Το διετές πρόγραμμα από το πανεπιστήμιο του Όρχους στη Δανία εστιάζει για πρώτη φορά στην ανθρωπολογία της εκπαίδευσης ως ξεχωριστό κομμάτι που συμπεριλαμβάνεται στην επιστήμη της ανθρωπολογίας.
Οι υποψήφιοι δεν θα μάθουν μόνο την παγκόσμια διάσταση για την εκπαίδευση και για τη μάθηση υπό διαφορετικές συνθήκες έξω από εθνικά και πολιτιστικά σύνορα. Θα θέσουν ερωτήματα για ιδέες όπως η επικαλούμενη παγκόσμια οικονομία της γνώσης.

«Όλο και περισσότεροι πολιτικοί και ερευνητές υποστηρίζουν, ότι ζούμε σε μία παγκόσμια οικονομία της γνώσης και μιλούν για την παγκοσμιοποίηση ως μία έννοια που συνεπάγεται συγκεκριμένα πράγματα και μεταρρυθμίσεις που αφορούν στα εκπαιδευτικά μας συστήματα. Σε όλον τον κόσμο θα δείτε πολλές τάσεις για μεταρρύθμιση των συστημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δημοτικών σχολείων και γυμνασίων. Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο, έτσι ώστε ένα έθνος κράτος να γίνεται πιο ανταγωνιστικό σε αυτή τη νέα παγκόσμια οικονομία της γνώσης», εξηγεί η καθηγήτρια Γκριτ Νίλσεν.

Στη Γουατεμάλα η εκπομπή Learning World ερευνά ένα πρόγραμμα, που συνδέει σπουδαστές απομακρυσμένων χωριών με τον υπόλοιπο κόσμο.

Στη Σάντα Μαρία, μία κοινότητα 15.000 κατοίκων, 10 χιλιόμετρα έξω από την πόλη Αντίγουα, ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει.

Η εκπαίδευση είναι ένα ξεχασμένο ζήτημα για τη νεολαία, που βρίσκεται πολύ μακριά για να ενδιαφερθεί για τον λεγόμενο παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Αυτό όμως έχει αρχίσει να αλλάζει χάρη στην πρόσφατη κατασκευή του σχολείου, που δίνει στους μαθητές τα εργαλεία για να επιτύχουν σε έναν πιο σύγχρονο κόσμο.

«Είναι απίστευτο το πόσο καλό κάνει στους μαθητές το γεγονός ότι βρίσκονται σε αυτό το μικρό σχολείο στη μέση του πουθενά, στη Γουατεμάλα. Έρχονται σε επαφή με ξένους και μαθαίνουν τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο», τονίζει η καθηγήτρια Χάνα Γούντγουορντ.

Το σχολείο υφίσταται χάρη σε δωρεές ιδρυμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμη και το κτίριο σχεδιάστηκε από μία αρχιτεκτονική ομάδα πανεπιστημίου στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Οι νέες τεχνολογίες βοηθούν πολύ. Το σχολείο παρέχει στους μαθητές ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κάτι πολύ σπάνιο για το χωριό. Μέσω του διαδικτύου επικοινωνούν με τον υπόλοιπο κόσμο και μαθαίνουν για τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη και η ανακύκλωση.

Δείτε το βίντεο στην πηγή

Σου άρεσε η ανάρτηση;Στήριξε την προσπάθειά μας με ένα like!
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive