Πώς μιλούσαν οι Ινδοευρωπαίοι; Μια ηχογράφιση.

Υπάρχει γενική πλέον συμφωνία μεταξύ των επιστημόνων ότι όλες οι ινδοευρωπαϊκές γλώσσες προέρχονται από μία κοινή πρωτόγλωσσα,την πρωτοευρωπαϊκή.

Και αυτό το συμπέρασμα δεν είναι αυθαίρετο αλλά βασίζεται σε πλήθος γλωσσολογικών συγκρίσεων μεταξύ πολλών γλωσσών του κλάδου.


Δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα κανένα κείμενο στην ινδοευρωπαϊκή,αλλά είναι δυνατή η ανακατασκευή των πρωτοριζών με τη βοήθεια της επιστήμης της συγκριτικής γλωσσολογίας.

Το 1868 ένας Γερμανός γλωσσολόγος δημιούργησε από ανακατασκευασμένες πρωτοϊνδοευρωπαϊκές λέξεις ένα σύντομο φανταστικό διήγημα στην ινδοευρωπαϊκή γλώσσα που το ονόμασε 'το πρόβατο και τα άλογα'. Από τότε το διήγημα αυτό αναθεωρείται ανάλογα με τα νεότερα πορίσματα της επιστήμης για το πώς θα ακουγόταν αυτή η γλώσσα 6000 χρόνια πριν.

Επειδή υπάρχει μέγαλη διαφωνία δεν είναι ακόμα σίγουρο πώς ακριβώς ακούγονταν τα ινδοευρωπαϊκά.

Ο αμερικανός καθηγητής Άντριου Μπάιρντ ηχογράφησε το διήγημα εφαρμόζοντας τις τελευταίες ανακαλύψεις της γλωσσολογίας πάνω στο θέμα.

Ακούστε το διήγημα




Το πρόβατο και τα άλογα

Ένα πρόβατο που δεν είχε μαλλί είδε κάτι άλογα.Ένα από αυτά τραβούσε ένα βαρύ κάρο, ένα άλλο κουβαλούσε ένα μεγάλο φορτίο και ένα τρίτο μετέφερε έναν άνδρα γρήγορα. Το πρόβατα είπε στα άλογα: «Η καρδιά μου υποφέρει, βλέποντας έναν άνθρωπο να οδηγεί άλογα." Τα άλογα είπαν: «άκουσε, πρόβατο,οι καρδιές πονούν όταν βλέπουμε έναν άνθρωπος,τον αφέντη,να κάνει το μαλλί των προβάτων ένα ζεστό ρούχο για τον εαυτό του και το πρόβατο να μένειχωρίς μαλλί.». Αφού το άκουσε αυτό, τα πρόβατο έφυγε  για την πεδιάδα.


Διαβάστε επίσης
η πρωτοϊνδοευρωπαϊκή γλώσσα

Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα like!
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive