Γκουτζαρατική, μια ινδοαρειανή γλώσσα της βορειοδυτικής Ινδίας.

Το Γκουτζαράτ είναι μια επαρχία στα βορειοδυτικά της σημερινής Ινδίας. Κάποτε ήταν το σημαντικότερο κέντρο του πανάρχαιου και μυστηριώδους Πολιτισμού της Κοιλάδας του Ινδού. Στην περιοχή μιλιέται η ομώνυμη γλώσσα γκουτζαράτ ή γκουτζαρατική,ινδοαρειανής προέλευσης.

Μαζί με τις γλώσσες ρατζαστάνι και τα μπτατζ (δυτικά χίντι) έχει τις καταβολές της σε μια εξαφανισμένη πλέον γλώσσα ,την σαουρσένι απαμπχράμσα.

Μιλιέται από περίπου 40 εκατομμύρια άτομα στην περιοχή και από άλλα 15 στο εξωτερικό ,κυρίως στις ΗΠΑ,το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αφρική όπου κοινότητες των Γκουτζαράτι παίζουν εξέχοντα ρόλο στο εμπόριο και τις επιχειρήσεις.

Χωρίζεται βασικά σε τέσσερις διαλέκτους,τις :πατάνι, σουράτι, τσαροτάρι και κατιαγουάντι.Όλες τους όμως ακουλουθούν μια κοινή επίσημη γραπτή εκδοχή της γλώσσας.

Γράφεται στο αλφάβητο γκουτζαράτι,μια παραλλαγή του ντεβανάγκαρι ,του αλφαβήτου για τα σανσκριτικά.

Η περιοχή του Γκουτζαράτ αποδεδειγμένα είχε από τα πανάρχαια χρόνια εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με τους Σουμέριους,τους Αιγύπτιους και την περιοχή του Κόλπου.Αργότερα στην περιοχή εγκαταστάθηκαν ζωροάστρες Πέρσες για να γλιτώσουν από τις διώξεις των μουσουλμάνων.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί με νέα στα γκουτζαράτι για να πάρετε μια ιδέα πώς ακούγεται η γλώσσα.


Share:

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive