Γκουτζαρατική, μια ινδοαρειανή γλώσσα της βορειοδυτικής Ινδίας.

Το Γκουτζαράτ είναι μια επαρχία στα βορειοδυτικά της σημερινής Ινδίας. Κάποτε ήταν το σημαντικότερο κέντρο του πανάρχαιου και μυστηριώδους Πολιτισμού της Κοιλάδας του Ινδού. Στην περιοχή μιλιέται η ομώνυμη γλώσσα γκουτζαράτ ή γκουτζαρατική,ινδοαρειανής προέλευσης.

Μαζί με τις γλώσσες ρατζαστάνι και τα μπτατζ (δυτικά χίντι) έχει τις καταβολές της σε μια εξαφανισμένη πλέον γλώσσα ,την σαουρσένι απαμπχράμσα.

Μιλιέται από περίπου 40 εκατομμύρια άτομα στην περιοχή και από άλλα 15 στο εξωτερικό ,κυρίως στις ΗΠΑ,το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αφρική όπου κοινότητες των Γκουτζαράτι παίζουν εξέχοντα ρόλο στο εμπόριο και τις επιχειρήσεις.

Χωρίζεται βασικά σε τέσσερις διαλέκτους,τις :πατάνι, σουράτι, τσαροτάρι και κατιαγουάντι.Όλες τους όμως ακουλουθούν μια κοινή επίσημη γραπτή εκδοχή της γλώσσας.

Γράφεται στο αλφάβητο γκουτζαράτι,μια παραλλαγή του ντεβανάγκαρι ,του αλφαβήτου για τα σανσκριτικά.

Η περιοχή του Γκουτζαράτ αποδεδειγμένα είχε από τα πανάρχαια χρόνια εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με τους Σουμέριους,τους Αιγύπτιους και την περιοχή του Κόλπου.Αργότερα στην περιοχή εγκαταστάθηκαν ζωροάστρες Πέρσες για να γλιτώσουν από τις διώξεις των μουσουλμάνων.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί με νέα στα γκουτζαράτι για να πάρετε μια ιδέα πώς ακούγεται η γλώσσα.


Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive