Φυλή του Αμαζονίου κάνει ιεραπόστολο άθεο!

O Αμερικανός πάστορας Ντάνιελ Έβερετ πρωτοπήγε στον Αμαζόνιο στα τέλη του 70 για να προσηλυτίσει στο χριστιανισμό τη μικρή φυλή των Πιράχας.Έμαθε τη γλώσσα τους και μετάφρασε το Ευαγγέλιο του Λουκά σ'αυτή. Όμως κατέληξε να γίνει ο ίδιος άθεος γεγονός που οδήγησε στη διάλυση της οικογένειας του και σε μια διαμάχη με το Νόαμ Τσόμσκι.

Ο Ντάνιελ,η γυναίκα του και άλλοι δύο ηλικιωμένοι ιεραπόστολοι,είναι οι μόνο άνθρωποι έξω από την κοινότητα των Πιράχας που μπορούν να μιλήσουν τη γλώσσα τους.Βραζιλιάνοι έμποροι αναφέρονται μειωτικά στους Πιράχας λέγωντας ότι μιλούν σαν κότες.

Οι Πιράχας στην γλώσσα τους δεν έχουν κοινωνικές λέξεις ,όπως γειά σου,λυπάμαι και ευχαριστώ.Δεν έχουν λέξεις για τα χρώματα και δεν έχουν τρόπο στην γλώσσα τους να εξηγήσουν το παρελθόν πέρα από αυτό κατά τη διάρκεια της ζωής τους.


Ζουν μόνο στο παρόν.Δεν προγραμματίζουν για το μέλλον,δεν φτιάχνουν κανώ και σπίτια για να αντέξουν στο χρόνο και δεν αποθηκεύουν φαγητό.Επίσης δεν έχουν μύθους δημιουργίας,ούτε και πιστεύουν σε ένα ανώτερο όν.Ασχολούνται μόνο με αυτό που αντιμετωπίζουν μπροστά τους στην καθημερινή ζωή.Είναι δηλαδή οι απόλυτοι εμπεριστές!Αυτή η κουλτούρα τους να ζουν μόνο στο παρόν διαμόρφωσε τη γλώσσα τους ανάλογα.


Οι απόψεις του Έβερετ προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις στους υποστηρικτές του Τσόμσκι,ο οποίο διετύπωσε τη θεωρία ότι στον άνθρωπο υπάρχει μια έμφυτη γραμματική πάνω στην οποία διαμορφώνεται η γλώσσα του και αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.Ο ίδιος ο Έβερετ είναι και γλωσσολογός ο οποίος σπούδασε και διδάχτηκε από τον ίδιο τον Τσόμσκι,πριν αμφισβητίσει τις απόψεις του.

Η άφιξή του στον Αμαζόνιο,δεν ήταν χωρίς περιπέτειες.Όταν πρωτοπήγε παραλίγο να τον σκοτώσουν οι Πιράχας όταν έμαθαν ότι έλεγε στους Βραζιλιάνους εμπόρους να μην πουλούν ουίσκι στους Πιράχας.Οι ίδιοι οι έμποροι συνέχεια παρακινούσαν τους Πιράχας να σκοτώσουν τον Έβερετ,αφού είχαν χασούρα...

Όπως εξηγεί ο ίδιος ότι σκοπός της θρησκείας πρέπει να είδε η δημιουργία ειρηνικών,δυνατών,ανθρώπων που νιώθουν ασφαλείς με τους εαυτούς τους και σωστών με το θεό και τους συνανθρώπους τους.'Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν τα βλέπω συχνά,αλλά όταν είμαι με τους Πιράχας νιώθω ότι αυτά είναι διάχυτα σ'αυτούς.Έχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία,εγώ προσπαθώ να τους διδάξω.'

Οι Πιράχας τον ρώτησαν αν έχει δει τον θεό για τον ομοίο μιλάει.Εκείνος απάντησε όχι.Τότε,συνέχισαν,αν τον έχουν δει οι άνθρωποι που του μίλησαν γι'αυτόν.Η απάντηση ήταν πάλι όχι.Τότε οι Πιράχας αναφώνησαν 'τότε γιατί μας μιλάς για κάποιον τον οποίο δεν έχει δει κανένας;'

Όλα αυτά επηρέσαν βαθύτατα τον Ντάνιελ ο οποίος τελικά έγινε ο ίδιος άθεος.Κράτησε την αθεϊα του μυστική για σχεδόν είκοσι χρόνια και όταν την αποκάλυψε,η γυναίκα του τον χώρισε και δύο από τα τρία παιδιά του σταμάτησαν κάθε επαφή μαζί του.


Η πρώην γυναίκα που βρίσκεται ακόμη στον Αμαζόνιο ,προσπαθώντας να προσηλυτίσει του ς Πιράχας και άλλες φυλές,πιστεύει ότι αυτοί απέρριψαν το Ευαγγέλιο γιατί δεν μεταφέρθηκε σωστά,άποψη που δεν συμμερίζεται ο Ντάνιελ.

Εξαιτίας της παρούσιας της γυναίκας του,ο Ντάνιελ ,ο οποίος ξαναπαντρεύτηκε,έχει να πάει στους Πιράχας από το 2007.Του λείπουν πολύ και συμπληρώνει:'Το να σκέφτεσαι συνέχεια το μέλλον και να στεναχωριέσαι για το παρελθόν δεν είναι κάτι το υγιές.Αυτό του δίδαξαν οι Πιράχας.Ο Ντάνιελ συμπεραίνει ότι ο καπιταλισμός και η θρησκεία είναι τεχνητές ανάγκες και το να βλέπεις κουλτούρες του Αμαζονίου να είναι αρχικά αυτάρκεις και ικανοποιημένες από τη ζωή τους,να αρχίζουυν να νιώθουν φτωχοί και δυστυχισμένοι.


Ο Ντάνιελ ελπίζει μια μέρα να επιστρέψει στους αγαπημένους του Πιράχας και να βοηθήσει το BBC να γυρίσει ντοκιμαντέρ για τη ζωή τους με τον όρο να μην διαταράξουν τη ζωή των Πιράχας.


Διαβάστε επίσης 
Πιράχας,μια απομονωμένη γλώσσα του Αμαζονίου.
How an Amazonian tribe turned a missionary into an atheist
The power of speech.

Σου άρεσε η ανάρτηση; Κάνε like στο facebook.
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive