Η αιγυπτιακή προέλευση του φοινικικού αλφαβήτου.


Ο Γάλλος αιγυπτιολόγος Γκαστών Μασπερώ στο βιβλίο του η ιστορία της Αιγύπτου,της Χαλδαίας,Συρίας,Βαβυλώνας και Ασσυρίας' που πρωτοκυκλοφόρησε το 1895,έκανε την υπόθεση ότι το φοινικικό αλφάβητο επινοήθηκε κατά την περίοδο,ανάμεσα στην 18η και 21η Δυναστεία της Αιγύπτου.

Η αιγυπτιακή κυριαρχία στη Φοινίκη εκείνη την εποχή οδήγησε πολλούς μελετητές να υποστηρίξούν τη θεωρία ότι το φοινικικό αλφάβητο δημιουργήθηκε με αιγυπτιακές επηρροές.

Κάποιοι μελετητές βρίσκουν αναλογίες άμεσα με τα ιερογλυφικά ενώ άλλοι χρησιμοποιούν τον ενδιάμεσο στάδιο των δημοτικών ιερογλυφικών που ήταν καλλιγραφικά και γράφονταν πάνω σε πάπυρο.Έχουν δημιουργηθεί διάφοροι πίνακες για να δείξουν την αντιστοιχία ή μη των γραμμάτων.Ίσως οι αναλογίες θα ήταν πιό εμφανείς αν ανακαλύπτονταν αιγυπτιακές επιγραφές κοντά στην χρονολογία δημιουργίας του φοινικικού αλφαβήτου.

Όπως και να έχει η διαφορά των συμβόλων είναι αρκετά μεγάλη,γεγονός που οδήγησε ερευνητές να αναζητήσουν την προέλευση του αλφαβήτου, αλλού, στην Βαβυλώνα, την Μικρά Ασία ή την Κρήτη,ώς απόγονο των τραχιών και πολύπλοκων συμβόλων των μινωϊκών γραφών (ιερογλυφικά και γραμμική Α).

 Τα στοιχεία πάντως μέχρι σήμερα δεν μας επιτρέπουν να μπούμε στην ουσία αυτών των αντιπαραθέσεων.Το σίγουρο είναι ότι από το φοινικικό αλφάβητο προήλθε το κλασσικό ελληνικό αλφάβητο και κατά συνέπεια το λατινικό,κυριλλικό και άλλα.

Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive