'Γκουασιλέους', ο βασιλιάς στα μυκηναϊκά.

Ο βασιλιάς στα μυκηναϊκά ελληνικά ήταν γκουασιλέους (gwasileus) ,με τον πρωτοελληνικό ήχο γκουα (gwa) που μεταλλάχθηκε αργότερα σε βα,οπότε και προέκυψε η λέξη βασιλεύς στα κλασσικά ελληνικά και βασιλιάς στα νέα.
Οι Μυκηναίοι έλεγαν γκουασιλέυς (gwasileus) και στη γραφή τους,την γραμμική Β ,έγραφαν qasireu.Αυτό συνέβαινε γιατί σ´αυτή τη γραφή δεν υπήρχε ο ήχος γκ ,το λάμδα το οποίο γραφόταν ως ρ αλλά ούτε και τελικά σύμφωνα.Δηλαδή η γραφή αυτή δεν ταίριαζε στην ελληνική γλώσσα και όλες αυτές οι ασυνέπειες αποτελούν ενδείξεις ότι η γραμμική Β προήλθε από μια γραφή που είχε αναπτυχθεί αρχικά για άλλη γλώσσα.

Άμεσος πρόγονος της γραμμικής Β θεωρείται η γραμμική Α,η οποία αν εξαιρέσουμε διάφορες ευφάνταστες μεταφράσεις,κρατάει μέχρι σήμερα καλά κρυμμένο το μυστικό της και είναι αναποκρυπτογράφιτη.

άγνωστη ετυμολογία
Η λέξη γκουασιλεύς ή βασιλεύς λοιπόν θεωρείται ότι είναι προελληνικής προέλευσης και είναι άγνωστης ετυμολογίας .Κάποιοι βρίσκουν ότι υπάρχει ομοιότητα με το ετρουσκικό zil-επιβλέπω.Κατά άλλους με το παλαιοαιγυπτιακό wsr-ισχυρός.Φωνητικά θυμίζει κάπως και το περσικό qsathra qsatrhiya- βασιλιάς των βασιλέων,ο Ξέρξης δηλαδή.


gwasireus
Share:

Επικοινωνία

Επικοινωνία
Επικοινωνία στο email glossesweb@gmail.com
Subscribe To Get Updates To Your Inbox
Get This Widget

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


learn Russian by email
Μάθε ρώσικα στο ημέιλ σου.

Labels

Blog Archive