'Γκουασιλέους', ο βασιλιάς στα μυκηναϊκά.

Ο βασιλιάς στα μυκηναϊκά ελληνικά ήταν γκουασιλέους (gwasileus) ,με τον πρωτοελληνικό ήχο γκουα (gwa) που μεταλλάχθηκε αργότερα σε βα,οπότε και προέκυψε η λέξη βασιλεύς στα κλασσικά ελληνικά και βασιλιάς στα νέα.
Οι Μυκηναίοι έλεγαν γκουασιλέυς (gwasileus) και στη γραφή τους,την γραμμική Β ,έγραφαν qasireu.Αυτό συνέβαινε γιατί σ´αυτή τη γραφή δεν υπήρχε ο ήχος γκ ,το λάμδα το οποίο γραφόταν ως ρ αλλά ούτε και τελικά σύμφωνα.Δηλαδή η γραφή αυτή δεν ταίριαζε στην ελληνική γλώσσα και όλες αυτές οι ασυνέπειες αποτελούν ενδείξεις ότι η γραμμική Β προήλθε από μια γραφή που είχε αναπτυχθεί αρχικά για άλλη γλώσσα.

Άμεσος πρόγονος της γραμμικής Β θεωρείται η γραμμική Α,η οποία αν εξαιρέσουμε διάφορες ευφάνταστες μεταφράσεις,κρατάει μέχρι σήμερα καλά κρυμμένο το μυστικό της και είναι αναποκρυπτογράφιτη.

άγνωστη ετυμολογία
Η λέξη γκουασιλεύς ή βασιλεύς λοιπόν θεωρείται ότι είναι προελληνικής προέλευσης και είναι άγνωστης ετυμολογίας .Κάποιοι βρίσκουν ότι υπάρχει ομοιότητα με το ετρουσκικό zil-επιβλέπω.Κατά άλλους με το παλαιοαιγυπτιακό wsr-ισχυρός.Φωνητικά θυμίζει κάπως και το περσικό qsathra qsatrhiya- βασιλιάς των βασιλέων,ο Ξέρξης δηλαδή.


gwasireus
Share:

Translate

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

Recent comments

Learn languages by email!

learn German
Enter your email address:
learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive