'Γκουασιλέους', ο βασιλιάς στα μυκηναϊκά.

Ο βασιλιάς στα μυκηναϊκά ελληνικά ήταν γκουασιλέους (gwasileus) ,με τον πρωτοελληνικό ήχο γκουα (gwa) που μεταλλάχθηκε αργότερα σε βα,οπότε και προέκυψε η λέξη βασιλεύς στα κλασσικά ελληνικά και βασιλιάς στα νέα.
Οι Μυκηναίοι έλεγαν γκουασιλέυς (gwasileus) και στη γραφή τους,την γραμμική Β ,έγραφαν qasireu.Αυτό συνέβαινε γιατί σ´αυτή τη γραφή δεν υπήρχε ο ήχος γκ ,το λάμδα το οποίο γραφόταν ως ρ αλλά ούτε και τελικά σύμφωνα.Δηλαδή η γραφή αυτή δεν ταίριαζε στην ελληνική γλώσσα και όλες αυτές οι ασυνέπειες αποτελούν ενδείξεις ότι η γραμμική Β προήλθε από μια γραφή που είχε αναπτυχθεί αρχικά για άλλη γλώσσα.

Άμεσος πρόγονος της γραμμικής Β θεωρείται η γραμμική Α,η οποία αν εξαιρέσουμε διάφορες ευφάνταστες μεταφράσεις,κρατάει μέχρι σήμερα καλά κρυμμένο το μυστικό της και είναι αναποκρυπτογράφιτη.

άγνωστη ετυμολογία
Η λέξη γκουασιλεύς ή βασιλεύς λοιπόν θεωρείται ότι είναι προελληνικής προέλευσης και είναι άγνωστης ετυμολογίας .Κάποιοι βρίσκουν ότι υπάρχει ομοιότητα με το ετρουσκικό zil-επιβλέπω.Κατά άλλους με το παλαιοαιγυπτιακό wsr-ισχυρός.Φωνητικά θυμίζει κάπως και το περσικό qsathra qsatrhiya- βασιλιάς των βασιλέων,ο Ξέρξης δηλαδή.


gwasireus
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive