Οσσετικά,μια νεοσκυθική γλώσσα

Οι Άβαροι ήταν φοβεροί έφιπποι τοξότες.
ίρον
 Η οσσετική (ίρον) είναι μια ιρανική γλώσσα του Καυκάσου που εξελίχθηκε από την μεσαιωνική γλώσσα των Αβάρων και μιλιέται από περίπου μισό εκατομμύριο άτομα στην Νότια και Βόρεια Οσετία.

Είναι η μόνη εναπομείνουσα απόγονος των σκυθικών γλωσσών που στην αρχαιότητα μιλιούνταν σε μια αχανή έκταση.
Κατατάσσεται στις ανατολικές Ιρανικές γλώσσες και είναι μακρινή συγγενής της παστό και της γιαγνόμπι.




Στον Καύκασο μιλιούνται άλλες τρεις ιρανικές γλώσσες,τα κουρδικά,τα τάτι και τα ταλίσι,οι οποίες όμως ανήκουν σε άλλους ιρανικούς κλάδους.

Τα οσσετικά αποτελούν πλέον μία από τις δύο επίσημες γλώσσες (η άλλη είναι τα ρώσικα) της de facto ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Νότιας Οσσετίας η οποία ανακύρηξε την ανεξαρτησία της από τη Γεωργία.

Μόνο τέσσερις χώρες στον κόσμο την έχουν αναγνωρίσει,η Ρωσία,η Βενεζουέλα,η Νικαράγουα και η Ναούρου.

Η πρώτη οσσετική εφημερίδα,γραμμένη στο κυριλλικό αλφάβητο.Σοβιετική Ένωση ,1923.

Εκτός από τα οσσετικά και ρωσικά στην περιοχή διαδεδομένα είναι και τα γεωργιανά.

Ο μεγαλύτερος όγκος των ομιλητών της οσσετικής κατοικεί στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βόρειας Οσσετίας που αποτελεί κομμάτι της Ρώσικης Ομοσπονδίας.



Η οσσετική γλώσσα αποτελεί απομεινάρι μιας μέγαλης ομάδας γλωσσών,οι οποίες ονομάζονται με τον γενικό όρο σκυθικές και στην αρχαιότητα μιλιούνταν σε μια τεράστια έκταση από την κεντρική Ασία και τον Καύκασο μέχρι τη ρωσική Στέπα,την σημερινή δυτική Ουκρανία και βόρεια Ρουμανία.

Η παλιότερη επιγραφή που έχει βρεθεί στα οσσετικά χρονολογείται στον 10-12 αιώνα μ.Χ. και είναι γραμμένη στο ελληνικό αλφάβητο.


Επίσης έχουμε δύο αλανικές φράσεις από τον 12ο αιώνα που αναφέρει ο βυζαντινός ιστορικός και γραμματικός,Ιωάννης Τζέτζες,στο έργο του Θεογονία.

Tο λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί είναι χυδαίο και αναφερέται στην παρατήρηση που κάνει μια υπήκοος στην αρχόντισσά της γιατί διατηρεί σχέσεις με έναν παπά.

Ταινία στην οσσετική γλώσσα.


Πριν τη κατάκτηση της περιοχής από τους Ρώσους η γλώσσα ήταν άγραφη.Αλλά αμέσως μετά δημιούργηθηκε ένα αλφάβητο με βάση το κυριλλικό για τα οσσετικά.

Σε κάποιες ορεινές περιοχές περιστασιακά για τη γραφή της γλώσσας χρησιμοποιούταν και το γεωργιανό αλφάβητο.
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive