η γλώσσα των Βάσκων

η βσσκική γλώσσα στη μεγαλύτερή της έκταση το 1000 μ.Χ. (πράσινο) και η χώρα των Βάσκων στη σημερινή Ισπανία (κόκκινο)

Η βασκική είναι απομονωμένη γλώσσα που δεν σχετίζεται με καμία άλλη γνωστή του παρόντος ή του παρελόντος.Μιλιέται στη χώρα των Βάσκων η οποία είναι μοιρασμένη ανάμεσα στην Ισπανία και τη Γαλλία.Είναι η μόνη από τις γλώσσες της Ιβηρικής Χερσονήσου που επιβίωση από την επέλαση των λατινικών.Στα βάσκικα ονομάζεται euskara(εουσκάρα).

Μιλιέται από περίπου 700 χιλιάδες Βάσκους από ένα σύνολο 2,5 εκατομμυριών βασκικής καταγωγής.Η συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών της βρίσκεται στη βασκική επαρχία της Ισπανία,την λεγόμενη Χώρα των Βάσκων (650 χιλιάδες),ενώ περίπου 50 χιλιάδες ομιλητές της βρίσκονται στη γαλλική βασκική περιοχή.


Στο παρελθόν η γλώσσα μιλιόταν σε πιο εκτεταμένες περιοχές,νοτιότερα στην Ισπανία και ακόμη πιο δυτικά στα Πυρηναία πιο μέσα στη σημερινή Γαλλία.Ο ερχομός των Ρωμαίων είχε ώς άμεση συνέπεια την συνεχή πίεση των λατινικών στα βασκικά,τα οποία έχαναν συνεχώς έδαφος,ιδίως στις πεδινές περιοχές.Η τάση αυτή ανατράπηκε μετά την Ρεκονκίστα (ανακατάληψη) κατά την οποία οι χριστιανοί βασιλείς της Ισπανίας καλούσαν τους λαούς του Βορρά να εποικήσυν τις νεοκατακτημένες περιοχές.

Μετά από αυτή τη σύντομη περίοδο ανάκαμψης,η γλώσσα συρρικνωνόταν συνεχώς με αποτέλεσμα να μιλιέται σήμερα κυρίως στα ορεινά της βόρειας Ισπανίας και πολλές παραδοσιακά βασκικές περιοχές όπως η Ναβάρρα να χάσουν κατά το μεγαλύτερο τμήμα ή και εξ ολοκλήρου τη μητρική τους γλώσσα.
ποσοστό που μιλά βασκικά στη Χώρα των Βάσκων
Σήμερα η βασκική είναι επίσημη γλώσσα κάποιων επαρχιών δίπλα στην ισπανική και είναι μια υγιής γλώσσα.Διδάσκεται σε σχολεία ,τυπώνονται εφημερίδες,γίνονται εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση κτλ.Μάλιστα η ίδρυση σχολείων σε βασκικές περιοχές που είχαν χάσει τη γλώσσα τους ήδη από τον Μεσαίωνα,σημείωσε κάποια αποτελέσμα στην ανάκαμψη της γλώσσας έστω και παθητικά.

Ακουστικά μοιάζει πολύ με τα ισπανικά και διαθέτει ένα σύστημα πέντε φωνηέντων τα οποία υπάρχουν και στα ισπανικά.Πιστεύεται ότι το συστημά αυτό τα ισπανικά το υιοθέτησαν από τα βασκικά.θεωρίες προέλευσης
Το γεγονός ότι η γλώσσα είναι απομονωμένη οδήγησε στη διατύπωση πολλών θεωριών που προσπάθησαν να τη συνδέσουν με διάφορες γλωσσικές ομάδες. Με τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες τα κοινά της στοιχεία είναι ελάχιστα οπότε έγιναν συγκρίσεις με απομακρυσμένες γεωγραφικά γλώσσες.Πολλές από αυτές τις θεωρίες την κατατάσσουν μαζί με τις καρτβελικές γλώσσες του Καυκάσου ,αφορμή των οποίων ήταν η ύπαρξη στην αρχαιότητα του βασιλείου της Ιβηρίας στον Καύκασο.Άλλες προσπάθησαν να την συνδέουν με τα ετρουσκικά αλλά πάλι χωρίς επιτυχία.Όλες αυτές οι θεωρίες δεν ευσταθούν διότι βασίζονται σε λιγοστά στοιχεία ,πολλές φορές ευφάνταστα,και παίρνουν ως δεδομένα γεγονότα που αμφισβητούνται.

Πάντως έχει διατυπωθεί και η άποψη ότι η βασκική είναι η μοναδική απόγονος που επιβιώνει μιας ομάδας γλωσσών που μιλιούνταν στον ευρύτερο ευρωπαϊκό γεωγραφικό χώρο πριν τον ερχομό των ινδοευρωπαϊκών.

Ηχητικό δείγμα στη βασκική γλώσσα.

Euskara Euskal Herriko hizkuntza da.Euskaraz mintzo direnei euskaldun deritze. Gaur egun, Euskal Herrian bertan ere gutxitua dago, lurralde honetan berriagoak diren gaztelania eta frantsesa nagusitu baitira.
Share:

No comments:

Post a Comment

Υποστηριξτε μας ενεργα.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε ενεργά,να ζητήσετε περισσότερες αναρτήσεις σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θέμα , φράσεις,πηγές,βίντεο και άλλα, μπορείτε μέσω https://www.patreon.com/

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Blog Archive

αδεια

Άδεια Creative Commons Creative Commons: Επιτρέπεται η αναπαραγωγή,διανομή και παρουσίαση του περιεχομένου στο κοινό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1)Υποχρεωτική αναφορά στην ιστοσελίδα προέλευσης παρέχοντας έναν ενεργό σύνδεσμο (backlink) που οδηγεί απευθείας σ'αυτή (2) Μη εμπορική χρήση ή εκμετάλλευση 3) Μη τροποποίηση,αλλοίωση του περιεχομένου ή δημιουργία πάνω σ'αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Works 3.0 Greece License

email submit

Learn languages by email!

learn German

Enter your email address:


learn Italian by email
Μάθε ιταλικά μέσω ημέιλ.


Facebook

Labels

Blog Archive