η αγγλοσαξωνική γλώσσα και μια σύντομη ιστορία της


Το νησί της Μεγάλης Βρεττανίας πρίν την κατάκτηση από τους Ρωμαίους το 43μ.Χ. κατοικούταν από διάφορες κελτικές φυλές.

Στο Βορρά ζούσαν οι Σκώτοι και οι Πίκτες ενώ στο νότο,στην Αγγλία, που ήταν υπό ρωμαϊκή διοίκηση πολυάριθμες φυλές,κελτόφωνες και αυτές.

Τετρακόσια χρόνια αργότερα κατά τον 5ο αιώνα οι Ρωμαίοι αναγκάστηκαν υπό την πίεση των βαρβαρικών επιδρομών να εγκαταλείψουν το νησί για την υπερασπιστούν την ίδια την Ρώμη.

Το 491μ.Χ. την ίδια χρονιά που οι Βισιγότθοι λεηλάτησαν τη Ρώμη,έφυγε και ο τελευταίος Ρωμαίος λεγεωνάριος από τη Βρεττανία.

αγγλοσαξωνικές φυλές και Βρετανοί
 Αυτό γεγονός αυτό άφησε ένα καινό άμυνας για τους νότιους του νησιού τους λεγόμενους και Ρωμανοβρετανούς,οι οποίοι εκτέθηκαν στο έλεος των βαρβάρων του βορά.

Τότε αποφάσισαν να προσλάβουν γερμανόφωνους μισθοφόρους,οπότε και ήρθαν στο νησί οι γερμανόφωνοι Άγγλοι,Σάξονες και Γιούτοι.Αυτοί αντιμετώπισαν επιτυχώς τους επιδρομείς Σκώτους και Πίκτες.

αγγλοσαξωνικό κράνος
Στη συνέχεια όμως βλέποντας τις εύφορες εκτάσεις του νότου,στην Αγγλία,αρνήθηκαν αντί να εγκαταλείψουν το  νησί άρχισαν να έρχονται όλο και πιο περισσότεροι και εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία των νότιων κελτικών φυλών συμμάχισαν με τους Πίκτες και τις κατέκτησαν όλες.

Από την αλληλεπίδραση των γλωσσών αυτών των γερμανικών φυλών δημιουργήθηκε ένα κράμμα η αγγλοσαξονική γλώσσα,η οποία λίγη σχέση με τα σημερινά αγγλικά και ήταν ουσιαστικά γερμανική με αρκετές λατινικές,νορβηγικές και λιγότερο κελτικές επιρρόες.

Η ιστορία των Χριστουγέννων στα παλιά αγγλοσαξονικά.


Η γλώσσα αυτή σταδιακά εκτόπισε όλες τις ντόπιες κελτικές γλώσσες οι οποίες περιορίστηκαν να μιλιούνται μόνο σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές όπως η βορειοδυτική Ουαλία και βορειοδυτική Σκωτία.
η πρώτη σελίδα από χειρόγραφο με το μύθο του Μπέογουλφ
Στην αρχή η γλώσσα ήταν πιο ομογενοποιημένη αλλά μετά χωρίστηκε σε τέσσερις βασικές διαλέκτους ,βόρεια ουμβριακά,τα μερσικά στο κέντρο,τα κεντικά γύρω από το Κεντ και τα δυτικά σαξονικά στα νοτιοδυτικά του νησιού.

Ο μύθος του Μπέογουλφ στα παλιά αγγλοσαξονικά.


Γλωσσολογικά κατατάσσεται στις δυτικές γερμανικές γλώσσες με πιο συγγενική τα αρχαία φριζικά.Είναι μια πολύ πρώιμη μορφή των σημερινών αγγλικών.

Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive